Orban: Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska nisu prosjaci, Zapad na nama takođe zarađuje

Mađarski premijer naglasio je da su Mađarska i Poljska najuspješnije zemlje Evrope i to zahvaljujući tome što uspjeh grade na hrišćanskim i nacionalnim korijenima
103 pregleda 2 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2018. 10:49h

Mađarski premijer Viktor Orban kategorično je odbio mogućnost da Evropska unija povezuje pitanje valjanosti pravne države, konkretno u Poljskoj, sa kažnjavanjem preko novca iz evropskih fondova.

"Ne može se ni na koji način povezivati pitanje budžeta EU sa pitanjem valjane pravne države. To su dva potpuno različita postupka, nema među njima veze a osim toga, za budžet je potrebno da se usvoji jednoglasno", kazao je sinoć Orban poljskoj državnoj televiziji TVP.

U intervjuu na kraju jučerašnje posjete poljskog premijera Mateuša Moravieckog Budimpešti Orban je ponovio da Mađarska stoji uz Poljsku u njenom sporu sa EU.

Evropska komisija sredinom decembra zatražila je, aktivirajući član 7 Lisabonskog sporazuma, da se ostale članice izjasne da li poljske reforme posljednje dvije godine, posebno reforma pravosuđa, podrivaju pravnu državu i osnovne evropske demokratske vrednosti, što otvara put da EU Poljsku kazni, čak i oduzimanjem prava glasa u Uniji ili obustavljanjem novca iz evropskih fondova.

"Sadašnji postupak protiv Poljske nema istinskih osnova i nije ispravan. EK se prema Poljskoj ponaša nepravedno a zajednička sudbina Srednje Evrope nalaže Mađarskoj da stane uz Poljsku", kazao je Orban.

Mađarski premijer istakao je da Zapad mora da shvati da su postkomunističke nove članice EU i svaka pojedinačno i zajedno u Višegradskoj grupi ojačale svoj položaj.

"Porastao je naš uticaj na evropsku politiku i očekujemo da ćemo imati u najmanju ruku isti takav uticaj koliko doprinosimo razvoju Evrope. Višegradska grupa igra stabilizacionu ulogu u Evropi. Da nje nema, cijeloj evropskoj privredi bi bilo znatno gore", rekao je Orban.

Mađarski premijer upozorio je da Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska nisu u EU prosjaci.

"Taj novac koji za razvoj stiže u Mađarsku i Poljsku u velikoj mjeri se vraća u Zapadnu Evropu. Tako da svi imaju koristi od politike kohezije, to nije samo u našem interesu, isto tako je to u interesu Francuske i Njemačke, oni na nama takođe zarađuju", kazao je Orban.

Mađarski premijer naglasio je da su Mađarska i Poljska najuspješnije zemlje Evrope i to zahvaljujući tome što uspjeh grade na hrišćanskim i nacionalnim korijenima.

"Ima zapadnih zemalja koje vjeruju da je Zapad prešao u novu etapu razvoja i da i Evropa mora u ovom trenutku da pređe ili je prešla u posthrišćansku i postnacionalnu epohu. S druge strane mi, a mislim i Poljaci, ne želimo da živimo u posthrišćanskom i postnacionalnom svijetu", rekao je Orban.

Viktor Orban dodao je da to važi i za pitanje migracije i izbjeglica, pošto u migraciji Zapad vidi izvjesnu šansu a Mađarska samo opasnost.

"Ne želimo nikoga da tjeramo da prihvati naš pogled na svijet, ali takođe ne želimo da nas natjeraju da prihvatamo politiku drugih država", rekao je Orban u intervjuu poljskoj državnoj televiziji.

Bonus video: