Papa pred 70 hiljada mladih kritikovao "slobodu bez ograničenja"

Mladi hodočasnici iz oko 200 italijanskih biskupija stigli su u Cirkus Maksimus nakon nekoliko dana hodočašća
1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2018. 07:38h

Papa Franjo u subotu je kritikovao "slobodu bez ograničenja" pred oko 70.000 mladih Italijana na nekadašnjem antičkom rimskom hipodromu Cirkus Maksimus.

"Biranje i odlučivanje za sebe čini nam se kao izraz najveće slobode, što na neki način i jeste. Ali ideja slobode kojoj težimo danas je ideja slobode bez obaveza, bez ograničenja i uvijek s nekim izgovorom", upozorio je papa u odgovoru na pitanja mladih.

Mladi hodočasnici iz oko 200 italijanskih biskupija stigli su u Cirkus Maksimus nakon nekoliko dana hodočašća na tu vjersku noć i koncert.

"Ljubav ne dopušta polumjere"

Mladima koje roditelji požuruju da završe studije i za kasnije odgode ljubavne veze, Papa je savjetovao da se vjenčaju ako sretnu pravu ljubav, ali i da razlikuju zaljubljenost od ljubavi.

"Ljubav ne dopušta polumjere. U ljubavi moraš dati sve od sebe", rekao je Papa i upotrijebio argentinsku poslovicu koja kaže "moraš ispeći sve meso", piše Hina.

Inicijativa italijanskog episkopata je dio velikog projekta Katoličke crkve prije oktobra kada se održava sinoda posvećena mladima, tri godine nakon posljednje sinode o porodici.

Svjetski dani mladih će se održavati od 22. do 27. januara sljedeće godine u Panami u prisustvu pape Franja.

Bonus video: