i dalje prijete vetom

EU čeka signal Poljske i Mađarske u vezi budžeta

Mađarska i dalje prijeti vetom na prihvatanje evropskog budžeta i fonda za oporavak, te odbija da se evropski fondovi povezuju s poštovanjem vladavine prava, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da bi politička pitanja trebalo rješavati odvojeno

1530 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropskoj uniji (EU) je potreban signal da će Poljska i Mađarska povući veto na budžet i fond za oporavak ili će se oni usvojiti bez te dvije članice, saopštio je visoki evropski diplomata.

"Moramo postići dogovor s Mađarskom i Poljskom danas ili sjutra. Ne bude li ga, prelazimo na scenario B", rekao je diplomata, prenosi SEEbiz.

Scenario B podrazumijeva uspostavljanje EU fonda za oporavak od 750 milijardi EUR bez Poljske i Mađarske. Prema tom scenariju, sljedeći dugoročni budžet EU-a od 1,1 bilion eura i dalje će ostati blokiran.

Mađarska i dalje prijeti vetom na prihvatanje evropskog budžeta i fonda za oporavak, te odbija da se evropski fondovi povezuju s poštovanjem vladavine prava, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da bi politička pitanja trebalo rješavati odvojeno.

Orban je dodao da je za Mađarsku neprihvatljiv predlog da se uz finansijski paket prihvati obvezujuća izjava Evropskog savjeta kojom bi se pojasnila povezanost EU fondova i vladavine prava.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin nagovijestio je da bi za Poljsku, koja zajedno s Mađarskom prijeti vetom, takav aranžman mogao biti prihvatljiv.

Poljska bi mogla odustati od veta na evropski budžet i finansirati paket vrijedan 1,8 biliona eura ako evropski čelnici prihvate izjavu kojom se pojašnjava povezanost EU fondova i vladavine prava, rekao je zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin.

U izjavi za medije nakon sastanka s nekolicinom zvaničnika Evropske komisije, Gowin je rekao da Poljska shvata da bi veto na sedmogodišnji budžet (VFO) vrijedan 1,1 bilion eura, te fond za oporavak nakon koronakrize vrijedan 750 milijardi, finansijski pogodio Poljsku i druge članice EU-a.

Mađarska i Poljska blokiraju cijeli finansijski paket težak preko 1,8 biliona EUR, jer ne žele da se dodjela sredstava iz evropskog budžeta uslovljava poštovanjem načela vladavine prava. Za dogovor o VFO-u i za odluku o vlastitim prihodima evropskog budžeta potrebna je saglasnost svih zemalja članica, što znači da bez pristanka Mađarske i Poljske nema rješenja.

Vjerovatno posljednja prilika za prevladavanje blokade biće samit čelnika zemalja članica koji se održava u četvrtak i petak.

Preporučujemo za Vas