Riker: Kina i Rusija opstruišu evrointegracije Zapadnog Balkana

"Dok Rusija pokušava da sije politički haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije", naveo je američki zvaničnik, a prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE)

7072 pregleda 6 komentar(a)
Riker, Foto: Savo Prelević
Riker, Foto: Savo Prelević

Rusija i Kina pokušavaju da opstruišu ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, rekao je danas viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u američkom Stejt Departmentu Filip Riker.

"Dok Rusija pokušava da sije politički haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije", naveo je američki zvaničnik, a prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kada je riječ o Srbiji i Kosovu, status kvo je neodrživ, rekao je Riker na onlajn forumu "To Be Secure" (2BS), i dodao da je sporazum koji su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući 4. septembra, primjer liderstva kakav treba regionu.

Na pitanje kako će SAD obnoviti povjerenje prema regionu koje je, prema nekim ocjenama, narušeno tokom mandata administracije Donalda Trampa, Riker je odgovorio da SAD i EU dele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

"To je vizija regiona integrisanog u evroatlantsku zajednicu i ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru, te sporazum u Vašingtonu i dijalog Srbije i Kosova", naveo je Riker.

Zapadni Balkan je decenijama premet pažnje i ulaganja SAD i tako će ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu, naveo je Riker na onlajn forumu u organizaciji Atlantskog savjeta Crne Gore.

"Naša strategija nacionalne bezbjednosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo".

Bonus video: