Peskov o Navaljnom: Pacijent pati od manije gonjenja i megalomanije

"FSB ima veoma važnu ulogu: ona nas štiti od terorizma... i to dobro i efikasno", rekao je zvaničnik Kremlja

10337 pregleda 0 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmirij Peskov izjavio je danas u Moskvi da glavni ruski opozicionar Aleksej Navaljni boluje od "manije gonjenja".

"Dozvoljavam sebi da izrazim lično mišljenje: pacijent očigledno pati od manije gonjenja... i određenih simptoma megalomanije", rekao je novinarima Peskov.

Navaljni je juče rekao da je u telefonskom razgovoru prevario agenta ruske službe bezbjednosti kako bi mu priznao da je zaista bio žrtva trovanja.

On je na svom blogu objavio snimak razgovora sa Konstantinom Kudrijavcevim, koji je predstavljen kao stručnjak za hemijsko oružje koji radi za FSB.

FSB je odmah to osudila kao "falsifikat" i "provokaciju".

Peskov smatra da ta objava "ne može da diskredituje FSB".

"FSB ima veoma važnu ulogu: ona nas štiti od terorizma... i to dobro i efikasno", rekao je zvaničnik Kremlja.

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je bio umiješan u čišćenje odjeće Navaljnog "kako ne bi bilo ikakvih tragova" nakon što je najveći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina pao u komu tokom leta iznad Sibira.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu. Laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu novičok, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umiješanost u trovanje Navaljnog.

Bonus video: