lavrov tražio da se uključi interpol

Ukrajinska ambasada u BiH: Sad kad je ikona iz Luganska u Sarajevu, želimo da nam se vrati

"Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje", kazali su iz Ambasade

7525 pregleda 9 komentar(a)
Lavrov i Dodik, Foto: tKemal Softic
Lavrov i Dodik, Foto: tKemal Softic

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini traži da ikona koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu bude vraćena u Ukrajinu.

"Ako je prvi korak već preduzet - ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora preduzeti i drugi - da se vrati u Ukrajinu", rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH Vasilij Kirilik, prenio je sarajevski portal Klix.

Ukrajina, kako je navedeno, želi i odgovore kako je ikona završila kod porodice Dodik.

"Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje", kazali su iz Ambasade.

Ruski šef dilomatije Sergej Lavrov je, posle tvrdnji Ukrajine da je ikona iz Luganska vlasništvo te države, odlučio da vrati ikonu, koja je predana Ambasadi BiH u Moskvi.

Lavrov je zatražio da se u cijeli slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je juče donio ikonu u BiH i predao je u kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH, a da o tome nije obavijestio Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Preporučujemo za Vas