Evropa zaostaje u svjetskoj 5G trci

Ekonomski oporavak od pandemije kovida-19 zavisi i od unapređenja digitalnih kapaciteta država članica EU zbog čega se ta industrija priprema za velike iskorake u narednoj godini

14204 pregleda 4 komentar(a)
EU je petinu budžeta za oporavak opredijelila za unapređenje digitalnih kapaciteta članica, Foto: Reuters
EU je petinu budžeta za oporavak opredijelila za unapređenje digitalnih kapaciteta članica, Foto: Reuters

Godina 2021. može biti odlučujuća za evropske napore da sustigne Kinu i Sjedinjene Države u uvođenju superbrzih telekomunikacionih mreža pete generacije 5G.

Misija uvođenja tehnologije, koja podrazumijeva 20 puta brži internet od današnjeg, mogla bi biti ključna u smislu konkurentnosti načina na koji će evroopski kontinent izaći iz ekonomskih ruševina pandemije kovida-19. Imajući to u vidu, Evropska unija je opredijelila petinu od fonda za oporavak ukupne vrijednosti 750 milijardi eura za unapređenje digitalnih kapaciteta država članica.

Evropski mobilni operateri su već duže vrijeme nevoljni da investiraju u 5G mreže, koje mogu podržati male fabrike i samovozeće automobile, zbog nedostatka političke jasnoće u vezi sa tim moraju li se povinovati američkim zahtjevima da isključe vodeće snabdjevača opremom poput Huaveja i drugih kineskih kompanija.

Međutim, ohrabrena finansijskom posvećenošću EU tehnologiji u ovoj oblasti, u vrijeme kada se američka administracija mijenja, i u strahu od dodatnog zaostajanja na globalnom nivou, industrija se priprema za velike iskorake u 2021.

„Evropa nažalost zaostaje“, kazao je za Rojters Peka Lundmark, izvršni direktor finskog proizvođača mrežne opreme Nokia. „Međutim već je došlo do ubrzanja, a u 2021. smatram da će biti napravljen značajan pomak u većini država“.

Švedski proizvođač opreme Erikson predviđa da će evropska pokrivenost 5G mrežom porasti sa oko jedan odsto od mobilnih pretplata širom kontinenta u 2020 na 55 odsto u zapadnim evropskim zemljama i 27 odsto u centralnim i istočnim zemljama tokom sljedećih pet godina, podstaknuta neophodnim ekonomskim oporavkom.

Rojters međutim ističe da su operatori mobilne telefonije ti koji moraju platiti kompanijama poput Eriksona, Nokije i Huaveja milijarde dolara za 5G opremu. EU je dogovorila paket oporavka u julu, a kompanije su počele sa izradom digitalnih planova.

„Proveli smo cijelo ljeto nakon saopštenja radeći na izradi opipljivih projekata“, kazao je Hose Marija Alvarez Palete, izvršni direktor španskog operatora Telefonika.

Poprtparolka Evropske komisije je kazala da se prve isplate mogu očekivati u ljeto 2021. Među raznim digitalnim projektima, Telefonika radi proračun fondova koji bi mogli pomoći da cijela Španija bude pokrivena brzim fibrooptičkim internetom i na proširenju 5G - koja bi omogućila najbolju učinkovitost - na oko 85 odsto do 2025. godine.

Dok potrošač kao pojedinac može koristiti 5G za pozive i pretraživanje interneta, glavna koriste tehnologije leži u stvaranju novih biznisa, automatizaciji fabrika i upravljanju kritičnom infrastrukturom poput električne mreže.

Očekuje se da će broj pretplatnika mobilne telefonije za 5G u cijelom svijetu do kraja ove godine dostići 220 miliona, od čega Kina predstavlja skoro 80 odsto, navodi se u Eriksonovom izvještaju iz prošlog mjeseca. Sjeverna Amerika bi prema očekivanjima trebalo da ima četiri procenta.

„Kao i sa 4G, prednost prvih korisnika je ogromna a države koje prve krenu sa uvođenjem 5G će zabilježiti najviše inovacija“, kazala je za Rojters portparolka Eriksona. „Ukoliko se Evropa brzo ne pokrene, ona rizikuje gubitak rasta i slabljenje industrijske konkurentnosti u proizvodnji i logistrci što bi je moglo koštati milijardi eura novog bogatstva“.

Odlaganje u održavanju aukcija 5G spektra – radiotalasa neophodnih za operatore da počnu da nude komercijalni 5G – jedna je od glavnih prepreka. Operatori su bili razočarani ove godine kada su planirane aukcije propale dok su se vlade fokusirale na borbu protiv pandemije.

Tehnički direktor švedskog operatora Telia, Stefan Javerbring kazao je za Rojters da je odlaganje u dodjeli spektra „glavni kamen spoticanja“ u nordijskim državama i šire.

U ohrabrujućem potezu, Njemačka, najveća evropska ekonomija, je saopštila da će predstaviti nacrt pravila za aukcije u januaru, a Španija planira da ponudi spektar prije kraja februara.

Nekoliko država je takođe ostvarilo napredak u zakonodavnom smislu kako bi usvojila takozvane 5G smjernice Evropske unije, niz preporuka u cilju smanjenja troškova i birokratije, omogućavajući pristup 5G radiospektru i olakšavajući prekograničnu koordinaciju za radiospektar za 5G usluge.

„Već zaostajemo kada su u pitanju javne 5G mreže, to je činjenica“, kazao je Javerbring iz Telije. „Sada treba da učinimo sve što je moguće kako bismo sustigli ostale“.

Operatori izloženi riziku zbog geopolitičkih trvenja

Pritisak od Sjedinjenih Država na saveznike da izbace Huavej opremu iz svojih mreža teško da će nestati. Sjedinjene Države optužuju Huavej da omogućava kinesku špijunažu, što odbacuju i kompanija i Peking.

Ipak, moguće je da je novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden otvoreniji za razgovore od njegovog prethodnika, što ublažava zabrinutost operatora da bi iznenadna promjena politike mogla značiti gubitak milijardi dolara koliko vrijedi i postojeća 4G oprema.

Telekom operatori planiraju da koriste postojeću 4G infrastrukturu kao najjeftiniji i najbrži način za početak nadogradnje 5G mreže, koja će moći da prenosi podatke i do 20 puta brže od postojećih mreža.

Međutim, skoro polovinu od postojećeg hardvera proizveo je Huavej, što primorava operatore da na drugim mjestima traže snabdjevače.

Nokia i Erikson su lijepo profitirali od ove situacije, dobijajući ugovore sa bivšim klijentima Huaveja, od kojih neki razgovaraju o ugovorima sa Samsungom, koji bi na taj način ušao na evropsko tržište opreme.

Huavej je priznao da spor između SAD i Kine njihove klijente stavlja u gotovo nemoguću poziciju.

„Ne možete donijeti investicione odluke za sedam do deset godina ukoliko ne znate da su te investicije zaštićene za taj period“, kazao je Kenet Fredriksen, izvršni potpredsjednik Huaveja za centralnu, istočnu Evropu i nordijski region.

Bonus video: