"Očekuje se da će Sputnjik V dati najmanje dvije godine imuniteta na koronavirus"

Kako je naveo postoje dvije vrste vakcine Sputnjik V - tečna i liofilizovana, pogodna za transport na udaljena teško pristupačna mjesta

7666 pregleda 4 komentar(a)
Sputnik V, Foto: Reuters
Sputnik V, Foto: Reuters

Direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev izjavio je da "trenutni sporazum" koji je sa tim fondom potpisala vlada Srbije, predviđa snabdijevanje zemlje sa dva miliona doza vakcine Sputnjik V.

"Riječ je o vakcini koja se daje u dvije doze, što znači da će to biti dovoljno za imunizaciju milion ljudi. Prva serija je isporučena neposredno prije Nove godine", rekao je Dmitrijev za list Politika.

On je naveo da je rano reći koliko dugo će vakcina štititi od virusa korone, ali da se na osnovu eksperimentalnih podataka očekuje se da će Sputnjik V dati najmanje dvije godine imuniteta na kovid-19.

Kako je naveo postoje dvije vrste vakcine Sputnjik V - tečna i liofilizovana, pogodna za transport na udaljena teško pristupačna mjesta.

"Tečna, koja treba da se čuva na minus 18 stepeni Celzijusovih i takozvana liofilizovana koja se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusovih. Ovo se poredi sa temperatorom od minus 70 stepeni Celzijusovih na kojoj treba čuvati neke druge vakcine", naveo je Dmitrijev.

Prema njegovim riječima, liofilizovani oblik razvijen je posebno za transport vakcije na udaljena, teško pristupačna mjesta sa ograničenim pristupom savremenoj medicinskoj infrastrukturi.

Kako je rekao, od kako je u Rusiji u decembru počeo program masovne vakcinacije, više od milion ljudi već je vakcinisano, i taj broj trebalo bi znatno da poraste u narednim nedjeljama i mjesecima.

Bonus video: