Država uništila hiljade porodica u Holandiji

Ostavka holandske vlade zbog skandala sa dječjim dodatkom

23818 pregleda 95 reakcija 14 komentar(a)
Na pragu četvrtog mandat: Mark Rute, Foto: Reuters
Na pragu četvrtog mandat: Mark Rute, Foto: Reuters

Holandska vlada je juče dala ostavku i tako prihvatila odgovornost za pogrešne optužbe za prevaru koje su odvele hiljade porodica u finansijsku propast. Optužbe poreskih vlasti su često bile zasnovane na etničkoj pripadnosti.

Vlada će za sada ostati u svojstvu vršioca dužnosti kako bi upravljala krizom sa koronavirusom, rekao je premijer Mark Rute. Već su zakazani izbori za 17. mart, kada ističe njegov treći mandat.

“Ovdje se radi o desetinama hiljada roditelja koji su zgnječeni pod točkovima države. Nema nikakve sumnje, ovo je ogromna mrlja”, rekao je Rute novinarima.

One je dodao da su greške pravljene na svakom nivou države i da političku odgovornost za skandal snosi aktuelna vlada, koja je kolektivno odlučila da je ostavka jedina opcija.

“Ne smije se dozvoliti da stvari ponovo pođu ovako užasno naopako”, rekao je Rute.

Parlamentarna istraga prošlog mjeseca je pokazala da su zvaničnici poreske službe pogrešno optužili porodice za prevaru u vezi sa dječjim dodacima, čime su izazvali “nepravdu bez presedana”.

Čak 26.000 roditelja je pogrešno optuženo da su neosnovano tražili dodatak, nekoliko godina od 2012, pri čemu je oko 10 hiljada porodica primorano da vrati po desetine hiljada eura, što je u nekim slučajevima dovelo do nezaposlenosti, bankrota i razvoda.

Poreske vlasti su prošle godine priznale da je najmanje 11 hiljada podvrgnuto specijalnom ispitivanju zbog etničkog porijekla ili dvojnog državljanstva, što je potpalilo stare optužbe za sistemski rasizam u Holandiji.

“Nikad nije prihvatljivo da se neko osjeća diskriminisano na osnovu nacionalnosti, rase, pola ili seksualne orijentacije. To je apsolutno neprihvatljivo u državi zasnovanoj na zakonu.”

Orlando Kadir, advokat koji zastupa oko 600 porodica u parnici protiv političara, rekao je da su ljudi ciljani “zbog etničkog profilisanja od strane birokrata, koji su ih izabrali zbog imena koja su zvučala kao strana”. U Holandiji je na snazi najstrože zaključavanje zbog pandemije kovida-19, a Rute razmatra dodatne mjere zbog porasta broja zaraženih.

Iako je podrška javnosti vladinim mjerama protiv pandemije opala posljednjih nedjelja, Ruteova Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) i dalje dobro stoji u anketama.

Rute, na vlasti od 2010, na putu je da osvoji četvrti mandat, a njegova stranka nešto manje od 30 odsto glasova, skoro dvostruko više od drugoplasirane PVV, antiislamske stranke Gerta Vildersa, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja.

Lider opozicione Laburističke stranke Lodevijk Ašer, koji je bio ministar socijalnog staranja u prethodnoj vladi, dao je u četvrtak ostavku zbog skandala, priznavši da je sistem koji je omanuo “pretvorio vladu u naprijatelja svog naroda”.

Bonus video: