Vlasti Holandije otpisale dugove roditeljima pogrešno optuženim za prevaru

"Vjerujem da roditelji zaslužuju potpuni otpis dugova kako bi mogli da iskoriste nadoknadu za novi početak"

9276 pregleda 0 komentar(a)
Amsterdam, Foto: Reuters
Amsterdam, Foto: Reuters

Vlasti Holandije danas su saopštile da su otpisale dugove roditeljima, pogrešno optuženim za prevaru u vezi s isplatom dječjih dodataka, nakon što je taj skandal doveo do ostavke vlade.

Ministarka finansija Aleksandra van Hufelen rekla je da ta odluka znači da će hiljade roditelja koje je poreska upravo nepravedno optužila za prevaru dobiti svih 30.000 eura, kako im je obećano prošle nedjelje.

"Vjerujem da roditelji zaslužuju potpuni otpis dugova kako bi mogli da iskoriste nadoknadu za novi početak", navela je Van Hufelen.

Vlada Marka Rutea podnijela je ostavku u petak poslije parlamentarnog izvještaja "Nepravda bez presedana" u kojem se navodi da je poreska uprava svojim politikama, čiji je cilj bio sprečavanje prevara u vezi s isplatama dječjih dodataka roditeljima, prekršila "osnovna načela vladavine prava".

Tim politikama su hiljade roditelja bile oštećene prethodnih godina, a mnogi su zapali u velike dugove.

Van Hufelen je rekla da pregovara sa privatnim organizacijama kao što su banke i kompanije za obezbjeđenje smještaja kako bi i one otpisale dugove oštećenim roditeljima.

Iako je Ruteova Vlada podnijela ostavku, ona će ostati na vlasti u tehničkom mandatu do formiranja nove većine nakon parlamentarnih izbora 17. marta.

Bonus video: