Lideri EU će pokrenuti pitanje potvrda za vakcine

Evropski zvaničnik, podvukavši da zemlje regiona ne treba da sumnjaju u princip da će ”EU biti tu za sve partnere” te da će se zalagati da vakcine kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne

3242 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske Unije (EU) će na samitu u četvrtak 21. januara, pokrenuti pitanje potvrda za vakcine protiv COVID-19, najavili su u srijedu 20. januara, zvaničnici Evropske unije (EU).

Kako su zvaničnici EU najavili, riječ je o preliminarnoj diskusiji i ne očekuju se konkretne odluke, jer treba prvobitno postići saglasnost među zemljama članicama za moguće uvođenje ovog dokumenta za buduća putovanja ili ulaske u objekte ugostiteljstva, ali i administrativno priznavanje ovih potvrda od strane svih zemalja.

Za uvođenje ove potvrde se zalažu one zemlje EU u kojima turizam ima veliku ulogu u ekonomiji i nastoje da do ljeta utvrde sistem koji će omogućiti ponovni razvoj turizma.

U četvrtak, 21 januara, lideri EU će održati samit putem video-konferencije gdje će isključivo raspravljati o naporima u suzbijanju zaraze COVID-19, naročito u svijetlu širenja novog soja koronavirusa iz Engleske.

Prema najavama zvaničnika koji rade na organizaciji ovog susreta, razgovaraće se i o solidarnosti EU sa trećim zemljama kada je riječ o isporuci vakcina. Međutim, izvori EU su upozorili da se ne očekuje konkretizacija termina niti količina doza koje bi mogle da stignu u ovim zemljama uključujući i region Zapadnog Balkana.

”Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namjera da to realizujemo kada budemo i sami dovoljno napredovali”, rekao je novinarima u srijedu 20. januara, jedan evropski zvaničnik, podvukavši da zemlje regiona ne treba da sumnjaju u princip da će ”EU biti tu za sve partnere” te da će se zalagati da vakcine kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne.

Inače, Evropska Komisija je u srijedu, pozvala zemlje članice EU da "ubrzaju" vakcinaciju kako bi do kraja avgusta zaštitili 70 posto odraslih od koronavirusa, a do marta 80 posto zdravstvenih radnika i starijih od 80 godina.

Bonus video: