Ambasador SAD vlastitu izjavu nazvao "lažnom" pa se crvenio

Hokstra je rođen u Holandiji, ali je emigrirao u SAD kao dijete i stupio je na dužnost ambasadora 11. decembra
3 komentar(a)
Pit Hokstra, Foto: Screenshot (YouTube)
Pit Hokstra, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.12.2017. 13:00h

Američki ambasdador u Holandiji zapanjio je televizijskog novinara proglasivši "lažnim vijestima" vlastiti citat za koji je ustvrdio da ga nije izrekao.

Volter Cvart upitao je novoimenovanog ambasadora Pita Hokstru za komentar izjave o islamskom ekstremizmu koju je sam ambasador dao 2015., kada je rekao da u Holandiji postoje "zone u koje se ne smije ući".

"To je netačna izjava. Mogli bismo reći lažna vijest, ja to nisam nikada rekao", odgovorio je Hokstra u intervjuu koji su prenijeli portali.

Cvart je, međutim, raspolagao videoisječkom u kojem Hokstra jasno kaže da u "Holandiji vlada haos", da se "pale automobili", a "političarima nanose opekotine" te da u "Holandiji postoje zone u koje se ne smije ući", prenosi N1.

Pošto mu je pokazao snimak, Cvart je iznervirao Hokstra zapitavši ga jesu li to "lažne vijesti".

"Nisam to nazvao lažnom viješću, nisam te riječi danas upotrijebio. Ne, mislim da nisam", rekao je ambasador i vidno zbunio novinara.

Američki predsjednik Donald Tramp često je kritikvoao medijske izvještaje kada mu nije išlo na ruku nazivajući takvo novinarstvo "lažnim vijestima", a u novembru je rječnik Kollins tu riječ proglasio "Riječju godine".

Hokstra je rođen u Holandiji, ali je emigrirao u SAD kao dijete i stupio je na dužnost 11. decembra pred američkim potpredsjednikom Majkom Pensom. Zastupnik Republikanca u Kongresu bio je 18 godina.

Bonus video: