putem posebnog mehanizma

Fon der Lajen: EU će što prije moguće obezbijediti vakcine za Zapadni Balkan

Predsjenica Evropske komisije se oglasila nakon video-zasjedanja vođa EU

6840 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je prije moguće" obezbijediti vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je kasno sinoć predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, saopštivši ishod video-zasjedanja vođa EU.

Ona je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam Kovaks i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbijedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.

Vođe EU su takođe odlučile da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa "jako obeshrabre nebitna putovanja" unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i "šengenska zona", a moraju se tačno utvrditi i "crvene zone" u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na koronavirus.

Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante koronavirusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mjere da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.

Preporučujemo za Vas