Izazov je bio što duže ostati bez vazduha: "Moja ćerka umrla je od opasne igre na Tiktoku"

Mala Antonela zaključala se u srijedu (20.1.) u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata

27808 pregleda 232 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko TikTok ne može sa sigurnošću da provjeri starost svog korisnika ili korisnice, mora ga blokirati najkasnije do 15. februara 2021. godine.

To je najnovija odluka Kancelarije za zaštitu podataka u Rimu.

TikTok za svoje korisnike propisuje minimalnu starost od 13 godina, ali kompanija nije spriječila da nalog napravi djevojčica od 10 godina, naglasili su iz Kancelarije.

Za smrt desetogodišnje djevojčice iz Palerma na Siciliji, koja je učestvovala u izazovu "Blackout Challenge" na TikToku, saznalo se samo nekoliko sati prije ovog saopštenja i odluke. Izazov je bio: što duże ostati bez vazduha.

Mala Antonela zaključala se u srijedu (20.1.) u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata.

Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvjesnom stanju.

Desetogodišnjakinja je odmah prebačena u dječiju bolnicu „Di Cristina”, ali već je bilo kasno.

Ljekari su se borili za njen život, ali nakon nekog vremena ustanovili su smrt.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Antonelini roditelji rekli su za list "La Republika" da nijesu znali o čemu se radi, te da im je druga sestra desetogodišnjakinje rekla da se Antonela igrala "igru gušenja".

"Nismo imali pojma o tome", rekao je otac.

Pretpostavio je da njegova kćerka gleda plesne koreografije i druge video zapise na Tiktoku: "Moja ćerka, moja mala Antonela umrla je od opasne igre na Tiktoku: kako da se nosim s tim?".

Palermo u šoku

Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je na Fejsbuku da su on i vjerovatno i cio grad "u šoku".

Sada je kasno za diskusiju o odnosu djece i mladih prema društvenim mrežama - "posebno u vrijeme pandemije, koja nas je još više gurnula u digitalnu komunikaciju".

Vlasti ove članice EU su takođe naglasile da na TikToku "nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloljetnika", te su osudili lakoću s kojom se djeca mogu prijaviti na aplikaciju.

TikTok, koji u Evropi ima oko 100 miliona korisnika, objavio je izjavu o tragičnom incidentu.

"Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet", uvjerava kineska video-platforma: "Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage o Antonelinoj smrti".

Platforma koja je vrlo popularna među tinejdžerima širom svijeta u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance.

Bonus video: