"Danas stid prelazi na drugu stranu": Makron obećao strože zakone za seksualno zlostavljanje djece

„Ovdje smo. Slušamo vas. Vjerujemo vam. Nikada više nećete biti sami“

6186 pregleda 1 komentar(a)
Grafit u Parizu: “Duamel, i ostali, nikada nećete biti u miru, Foto: Beta/AP
Grafit u Parizu: “Duamel, i ostali, nikada nećete biti u miru, Foto: Beta/AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je da će uvesti strože zakone za seksualno zlostavljanje djece nakon skandala koji je razbijesnio javnost i podstakao hiljade žrtava da na društvenim mrežama objave svoje traumatične priče.

„Danas stid prelazi na drugu stranu“, sa žrtava na počinioce, kazao je Makron na snimku objavljenom na Tviteru.

„Ovdje smo. Slušamo vas. Vjerujemo vam. Nikada više nećete biti sami“.

Najavio strože zakone za seksualno zlostavljanje djece: Makron
Najavio strože zakone za seksualno zlostavljanje djece: Makronfoto: Reuters

U nizu tvitova Makron je obećao konsultacije i nadzor u školama, osnovnim i srednjim, kako bi djeca dobila priliku da progovore ukoliko su žrtve zlostavljanja.

„Moramo da prilagodimo naše zakone kako bismo bolje zaštitili djecu žrtve incesta i seksualnog nasilja“, kazao je Makron.

Obećao je da će „kazniti kriminalce za njihova djela u prošlosti i spriječiti ih da ih ponove“.

„Svi su znali“

Istup francuskog predsjednika uslijedio je nakon što je Kamil Kušner, kćerka francuskog ministra inostranih poslova i osnivača NVO Ljekari bez granica Bernara Kušnera, objavila knjigu u kojoj je optužila očuha, uglednog francuskog politikologa i profesora Olivjea Duamela da je zlostavljao njenog brata blizanca.

U knjizi o „Velika porodica“, Kušnerova koja je po struci pravnica navela je da je Duamel počeo da seksualno zlostavlja njenog brata 1988, kada je imao 13 godina, i da mu je govorio „svi ovo rade“.

„Ja u ovoj knjizi ništa ne otkrivam“, napisala je ona i dodala. „Svi su znali“. Duamel je podnio ostavku na mjesto šefa upravnog odbora Scienece Po, jednog od vodećih francuskih univerziteta, a ni on ni njegov advokat se nijesu izjašnjavali povodom optužbi.

Tvrdnja da su za zlostavljanje znali i drugi prije nego što je objavljeno u javnosti, dovela je do ostavki nekoliko ključnih igrača u francuskoj politici.

Elizabet Gigu, bivša ministarka odbrane, dala je otkaz u vladinom odboru za seksualno nasilje nad djecom, dok je Mark Gilam napustio savjetodavni odbor Univerziteta Science Po. Oboje su bili bliski sa Duamelom, piše portal „Politiko“.

Ministar za visoko obrazovanje Federik Vidal je naredio inspekciju na Univerzitetu kako bi se utvrdila odgovornost i eventualni propusti. Nakon objavljivanja knjige, hiljade ljudi u na društvenim mrežama objavili su svoje ispovijesti o seksualnom nasilju koristeći haštag #MeTooInceste i #MeTooGay.

Jedna mlada žena koju je, kao dijete, u više navrata silovao stirc kazala je za francusku televiziju: „Možda je užasno što ovo kažem, ali drago mi je što nijesam jedina. Mislila sam da sam luda“.

Opasnost vreba u porodici

Kolumnistkinja Dojče Velea (DV) Lisa von Rihthofen u njenoj kolumni navodi da je nakon objavljivanja knjige Francuska u šoku, a tabu tema incesta - posljednja slijepa tačka pokreta #MeToo je konačno otvorena.

Protest u Španiji zbog blage kazne silovateljima 14-godišnje djevojčice
Protest u Španiji zbog blage kazne silovateljima 14-godišnje djevojčicefoto: Reuters

„On je moćan čovjek: ekspert za ustav i savjetnik u vladi, šef upravnog odbora elitnog francuskog univerziteta, jedan od privilegovanih „srećnika“ koji je bio pozvan da sa Makronom proslavi pobjedu na predsjedničkim izborima 2017. godine“, napisala je Von Rihthoifen. Međutim, ona ističe da se za Francuze, koji ne gaje iluzije kada je u pitanju moral političara i intelektualaca, u ovom slučaju ne radi o korumpiranoj eliti, niti o majci koja je po svaku cijenu štitila reputaciju svog muža. Ovdje nije riječ ni o listi njihovih prijatelja, koji su u vrhu francuske inteligencije, a koji su odlučili da gledaju na drugi stranu“, piše Rihthofenova.

Francusku javnost je, piše ona, zgranulo sasipanje u lice istine da opasnost ne vreba samo od „čudnog čovjeka“ koji se vrzma ispred škole, na kojeg je svako dijete upozoreno.

„Umjesto toga, počinilac je otac djeteta, brat, osoba od povjerenja“, piše Rihthofenova i dodaje da je ovaj slučaj pokazao da porodica, institucija koja bi trebalo da pruži sigurnost takođe može biti i često jeste izvor seksualnog zlostavljanja. To se događa na svakom nivou društva, čak i unutar „najboljih“ porodica, napisala je kolumnistkinja.

Jedno od mjerila kakvu je lavinu pokrenula knjiga Kamile Kušner i prvenstveno onlajn inicijative koje su uslijedile je i brza reakcija Emanuela Makrona.

Francuska je već 2018. pomjerila limit zastarijevanja seksualnih zločina nad maloljetnicima na 30 godina i pojačala kontrole za ljude koji rade sa djecom.

Međutim, Makron je kazao da još toga treba uraditi.

„Niko više ne može da ignoriše ova iskustva“, kazao je on. „Moramo da čujemo i prikupimo svjedočenja žrtava unazad godina i decenija“.

Makron je dao instrukcije ministru pravde i državnom sekretaru za djecu i porodicu da održe konsultacije i predoče zakonodavne predloge što je prije moguće.

Lavina krenula i na Balkanu

Slučaj seksualnog zlostavljanja u Francuskoj je jedan od nekoliko koji trenutno potresaju Evropu uključujući i Balkan, mada se reakcija francuskih vlasti sa naglaskom na izmjene zakona i napore da se djeci pruži šansa da progovore o zlostavljanju znatno razlikuju.

U zemljama bivše Jugoslavije, slučaj reditelja Miroslava Aleksića kojeg je nekoliko glumica u Srbiji optužilo da ih je silovao i seksualno zlostavljao dok su kao maloljetnice pohađale njegovu školu glume, zgranuo je javnost i pokrenuo svojevrsnu lavinu na internetu.

Pod imenom ili anonimno, hiljade žrtave seksualnog nasilja širom regiona su na Fejsbuk stranici „Nisam tražila“ objavile priče o svojim iskustvima seksualnog zlostavljanja.

 Hiljade ispovijesti o seksualnom nasilju objavljene su na stranici Nisam tražila
Hiljade ispovijesti o seksualnom nasilju objavljene su na stranici Nisam tražila foto: Fejsbuk

Zajedničko svim primjerima seksualnog nasilja je što počinitelji polaze iz toga da „imaju moć i kontrolu nad žrtvom”, kazala je za BBC Josipa Tukara Komljenović iz hrvatske nevladine organizacije Ženska soba - centar za seksualna prava.

„Najčešće su to nama poznate osobe u koje imamo poverenje, da li je to na otac, partner, šef ili porodični prijatelj. „Odatle polazi strah žrtve da govori o tome”, kaže sociološkinja za BBC.

Pokretačice stranice „Nisam tražila” otkrile su da nisu očekivale toliko ispovijesti.

„Krenulo je kao spontana inicijativa jer su sve administratorke stranice bile podstaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne govoriti o tome.

„Dakle, pravimo se da se to kod nas ne događa”, izjavile su one za hrvatski „Jutarnji list”.

Inicijativu su pokrenule četiri koleginice, bivše studentkinje na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

Među žrtvama koje su svoja traumatična iskustva objavile na fejsbuk stranici je i veliki broj glumica.

Kako prenosi portal „Balkan insajt“, nekoliko akademija dramskih umjetnosti u regionu, uključujući Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu i Akadamiju scenskih umjetosti (ASU) u Sarajevu, je ponudilo podršku sadašnjim i bivšim studentkinjama i pozvalo žrtve da istupe.

Akademija scenskih umjetnosti iz Sarajeva oformila je Komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja i savjetnika kom se studenti mogu direktno obratiti.

Mada su pojedine žene pozdravile podršku akademija, jedna korisnica Fejsbuka je navela da je i dalje bijesna „jer je skoro svako uz ASU godinama znao šta se dešava sa kontroverznim profesorima“, prenosi „Balkan insajt“.

Desetine prijava

Juče je saopšteno da je od srijede na Akademiju u Zagrebu pristigle 24 prijave za seksualno uznemiravanje, većim dijelom od bivših studentica i studenata. Optuženo je, kaže, petoro trenutno zaposlenih nastavnika, troje penzionisanih, jedan pokojni profesor i dva spoljna saradnika koja više ne rade na Akademiji.

Nekoliko žena u Srbiji pokrenulo je i onlajn platformu „ne znači ne“ sa ciljem podrške inicijativi za „uvođenje metoda prepoznavanja, reakcije i zaštite protiv seksualnih predatora“ u srpskom obrazovnom sistemu.

Viši sud u Beogradu je prošlog ponedjeljka odredio 30 dana pritvora za Miroslava Aleksića.

Na teret mu se stavlja osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji nad šest djevojaka.

U izjavi od petka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako je prenijela televizija N1, kazao da nema ništa odvratnije od takvih nedjela, ali je naveo da nema pravo da komentariše jer bi se to moglo protumačiti kao „miješanje u sudski postupak“.

On je takođe kazao da je država sve učinila da zaštiti žrtve takvih krivičnih djela „što su i one same istakle“.

Za teže oblike silovanja u Srbiji je zaprijećena kazna je od pet do 15 godina, ali se te višegodišnje rijetko izriču.

Od ukupno 81 presude, izrečeno je samo 20 kazni iznad pet godina zatvora, koliko iznosi zakonski minimum za ovo krivično djelo, pisala je Politika 2019, na osnovu podataka objavljenih u istraživanju „Kaznena politika u Srbiji - zakon i praksa”.

„To pokazuje bolećivost naših tužilaca i sudija i prema silovateljima, zato ne čudi broj povratnika, kazala je za BBC Vanja Macanović, pravnica Autonomnog ženskog centra.

Slična situacija je i ostalim zemljama regiona. Iz hrvatske organizacije Ženska soba - Centar za seksualna prava kažu da na jedno prijavljeno silovanje dođe 15 do 20 neprijavljenih slučajeva.

Olimpijska šampionka u Grčkoj srušila zid ćutnje

Sofija Bekatoru, olimpijska šampionka u jedrenju 2004. i 2008. prijavila je grčkim tužiocima da ju je prije više od 20 godina silovao visoki funkcioner Jedriličarskog udruženja i pozvala druge žrtve silovanja da istupe.

Bekatoru je u Grčkoj otvorila dugo potiskivanu debatu o seksualnom zlostavljanju, dobivši političku podršku i pohvale predsjednice Katerine Sakelaropulu.

Grčka predsjednica Katerina Sakelaropulu podržala je Sofiju Bekatoru
Grčka predsjednica Katerina Sakelaropulu podržala je Sofiju Bekatorufoto: Beta/AP

„Svjedočila sam u vezi sa mojim slučajem“, kazala je Bekatoru prošle srijede nakon izlaska iz kancelarije tužioca poslije sastanka koji je trajao tri sata. „Nadam se da će druge žene i ljudi istupiti kako bi društvo bilo zdravije i kako se ne bismo plašili da progovorimo“.

Bekatoru, koja sada ima 43 godine, prekinula je u novembru prošle godinu tišinu, koja se trajala dvije decenije, kada je ispričala da ju je na početku karijere kada je imala 21 godinu silovao zvaničnik jedriličarske federacije.

Optuženi napadač, Aristeidis Adamopulos u to vrijeme je još uvijek bio uticajan u grčkom Jedriličarskom udruženju.

Međutim, tada njena priča nije naišla na odjek. Pravosuđe nije reagovalo, jer je slučaj zastario.

Sportski svijet je takođe ćutao, kao i nadležni ministar.

Tek kada je Bekatoru sve ponovila u intervjuu listu „Mari Kler”, bez pominjanja imena napadača, reagovalo je Jedriličarsko udruženje. U pisanoj izjavi su saopštili da se radi o „neprijatnom incidentu”.

Za grčko, generalno konzervativno društvo, svjedočenje Bekatoruove je bilo šokantno i otvorilo prostor za debatu o seksualnom zlostavljanju koje je prije nekoliko godina pokrenulo svjetsku kampanju „MeToo“.

Reagovala je grčka politika i solidarizovala se sa olimpijskom pobjednicom. Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu pozvala je Sofiju Bekatoru u svoju zvaničnu rezidenciju.

Čak i konzervativni premijer Kirijakos Micotakis i šef ljevičarske opozicije Aleksis Cipras podržali sportistkinju i upotrijebili jasne riječi protvi seksualnog uznemiravanja.

Prije svega su mnogi političari konačno progovorili i o zidu ćutnje - i o hitnosti da se isti konačno sruši. Potpredsjednica socijaldemorkatske partije KINAL, Sefi Dimadama otvoreno je progovorila o seksualnom uznemiravanju unutar njene političke organizacije. „Žene moraju konačno da pronađu snagu i progovore”, kazala je.

Ministar sporta Lefteris Avgenakis je kazao da su i drugi sportisti prijavili slične incidente

Prošle nedjelje, Eli Stai, ugledna televizijska prezenterka, objavila je u dnevnom listu „Ta Nea“ da je bila žrtva napada kada je počinjala karijeru1980-ih, i opisala krivicu koju je osjećala jer je smatrala da nikome ne može da prijavi napad.

Grupa studentikinja na univerzitetu u Solunu takođe je podijela prijave zbog seksualnog nasilja na univerzitetu.

Grčki mediji konačno pišu o seksualnom zlostavljanju i zloupotrebi moći u sportskim udruženjima, kao i o pravu žena da kažu „NE”.

Optuženi silovatelj Bekatoruove, Aristeidis Adamopulos, koji tvrdi da je nevin, suspendovan je sa vrha Jedriličarskog udruženja. Isključen je takođe i iz vladajuće partije Nea demokratiija (ND), čiji je bio funkcioner.

Fondacija Stavros Niarkos, najveći donator Grčke, reagovala je drastično i obustavila finansijsku podršku Jedriličarskom udruženju.

Bonus video: