Vladajuće stranke u Italiji i dalje bez dogovora o novoj Vladi, rok ističe večeras

Glavni spor vodi se između populističkog Pokreta pet zvjezdica, najjače vladajuće stranke bliske Konteu i male stranke Živa Italija, nekadašnjeg premijera Matea Rencija

5183 pregleda 1 komentar(a)
Konte, Foto: Reuters
Konte, Foto: Reuters

Političke partije koje čine Vladu Italije u tehničkom mandatu danas su nastavile s prepirkama oko ključnih pitanja, a rok za napredak u pregovorima o novoj vladajućoj većini ističe večeras.

Lideri stranaka koje čine Vladu premijera Đuzepe Kontea nagovijestili su u pauzama pregovora da su i dalje podijeljeni oko odnosa prema ekonomskoj pomoći iz fonda EU za oporavak od pandemije koronavirusa, ali i oko minimalne zarade i reforme pravosudnog sistema, navodi Asošiejted pres.

Glavni spor vodi se između populističkog Pokreta pet zvjezdica, najjače vladajuće stranke bliske Konteu i male stranke Živa Italija, nekadašnjeg premijera Matea Rencija.

Pokret pet zvjezdica se protivi prihvatanju milijardi evra pozajmice od EU za zdravstveni sistem, strahujući da će Italija tako postati podložna diktatima Unije, na primjer u vezi s mjerama štednje.

Populisti žele i da zadrže garantovanu minimalnu zaradu za nezaposlene i Italijane sa niskim primanjima, što je jedno od prepoznatljivih obilježja njihove vlasti.

S druge strane, Renci insistira da Italija treba da prihvati pomoć EU za zdravstveni sistem i kritikuje mehanizam minimalne zarade kao neefikasan.

Između dvije vatre našla se Demokratska partija, stranka lijevog centra koja je dugo godina bila najmoćnija u Italiji.

Italija se našla u novoj političkoj krizi nakon što je Konte podnio ostavku 26. januara jer nije uspoo da obezbijedi novu stabilnu većinu u Senatu nakon što mu je Rencijeva stranka uskratila povjerenje.

Kao razlog za napuštanje Konteove koalicije Rencijeva stranka je navela spor oko načina trošenja više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Predsjednik Italije Serđo Matarela povjerio je u petak predsjedniku donjeg doma parlamenta Robertu Fiku zadatak da utvrdi da li stranke dosadašnje vladajuće većine mogu da formiraju novu održivu koaliciju koja hitno treba da se pozabavi krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Nova Vlada treba da se uhvati u koštac i sa ekonomskom krizom. Vlasti su juče objavile da je u 2020. godini izgubljeno oko 450.000 radnih mesta.

Matarela je objavio da Fiko, visoki funkcioner Pokreta pet zvezdica, do večeras treba da mu podnese izveštaj o napretku u formiranju nove vlade.

Predsjednik Italije potom treba da odluči da li da Konteu ponudi mandat za sastav nove Vlade, ili da otvori vrata za neku drugačiju većinu ili za raspisivanje vanrednih izbora.

Konte je postao premijer posle izbora 2018. godine na predlog Pokreta pet zvjezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada pala je u avgustu 2019. godine kada je on podnošenjem ostavke spriječio glasanje o povjerenju koje je Salvini tražio u namjeri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Salvinijeva Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao drugu Vladu u koju je uz Pokret pet zvjezdica ušla i Demokratska partija. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u međuvremenu napustio.

Nacionalistička Liga, koja je prema najnovijim anketama prestigla Pokret pet zvezdica, traži vanredne izbore, uvjerena u pobjedu.

Bonus video: