u prvoj polovini 2021. godine proizvešće 250 miliona vakcina

Bajontek pokrenuo proizvodnju vakcina u Marburgu

Očekuje se da će prve vakcine proizvedene na lokaciji Marburg biti isporučene početkom aprila, navodi kompanija

5009 pregleda 1 komentar(a)
Unutrašnjost pogona u Marburgu, Foto: Reuters
Unutrašnjost pogona u Marburgu, Foto: Reuters

Kao što je najavljeno, Bajontek je započeo proizvodnju svoje mRNK vakcine u novom pogonu u Marburgu.

Farmaceutska kompanija očekuje isporuku prvih doza vakcine iz fabrike – u aprilu.

Nova fabrika farmaceutske kompanije Bajontek za proizvodnju vakcina protiv korone započela je s radom u Marburgu, gradu u njemačkoj pokrajini Hessen.

Za početak, tamo će se proizvoditi informacini molekul iRNK (mRNK), čija je jedna serija dovoljna za proizvodnju osam miliona doza vakcine, saopštila je kompanija. Bajontek je prije nekoliko dana dobio odobrenje za proizvodnju iRNK.

Slijedi odobrenje EU

Da bi se omogućila proizvodnja kompletne vakcine, Evropska agencija za lekove (EMA) mora još da odobri proizvodne procese novih sistema, objasnili su iz Bajonteka i dodali da će za to neophodne podatke dostaviti u februaru i martu.

Prema Bajonteku, kada stigne odobrenje EMA, prve serije gotove vakcine biće isporučene partnerima radi sterilnog punjenja. Potom bi distribucija u centre za vakcinaciju trebalo da se odvija u skladu s dogovorenim sporazumima sa Vladama.

Jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju iRNK u Evropi

U prvoj polovini 2021, kompanija Bajontek i njen američki partner Fajzer proizvešće 250 miliona doza vakcine u Marburgu. Očekuje se da će prve vakcine proizvedene na lokaciji Marburg biti isporučene početkom aprila, navodi kompanija.

Čim novo postrojenje bude potpuno operativno, biće jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju iRNK u Evropi s godišnjim kapacitetom do 750 miliona doza, saopšteno je iz Bajonteka. Osim toga, kapacitet proizvodnje vakcine protiv kovida 19 za 2021. znatno je povećan pa se može očekivati do dve milijarde doza, navodi kompanija.

Preporučujemo za Vas