to vjerovatno neće dovesti do ponavljanja proglašenja nezavisnosti

Pobjeda separatista na izborima u Kataloniji

Katalonska republikanska ljevica (ERC) će prema anketi osvojiti između od 36 do 38 mjesta u parlamentu koji ima 135 poslanika, dok će desni centar Zajedno za Kataloniju imati između 30 i 33 mjesta

11381 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg glasanja, Foto: Reuters
Sa današnjeg glasanja, Foto: Reuters

Separatističke partije osvojile su dovoljno glasova da zadrže većinu mjesta na današnjim regionalnim izborima za parlament Katalonije, pokazala je anketa objavljena na TV3.

Izbori su bili test snage katalonskog proindependističkog pokreta, u eri kojom dominira kriza izazvana koronavirusom prije nego separatistička osjećanja.

Čak i ukoliko zvanični rezultati potvrde da su na izborima pobijedile separatističke partije, koje su već na vlasti u Kataloniji, to vjerovatno neće dovesti do ponavljanja haotičnog proglašenja nezavisnosti krajem 2017.

Katalonska republikanska ljevica (ERC) će prema anketi osvojiti između od 36 do 38 mjesta u parlamentu koji ima 135 poslanika, dok će desni centar Zajedno za Kataloniju imati između 30 i 33 mjesta. Ekstremno ljevičarska separatistička partija CUP će prema predviđanjima imati sedam mjesta.

Socijalistička partija bi trebalo da ima između 34 i 36 poslanika. Desničarski Vox bi, prema rezultatima ankete, trebalo da prvi put uđe u parlament Katalonije, mada je na nacionalnom nivou u Španiji treća partija po snazi.

Posmatrači izbora večeras su u periodu od sedam do osam maske zamijenili punom zaštitnom opremom jer je taj termin bio rezervisan za glasače kod kojih je potvrđen ili se sumnja da su zaraženi kovidom-19.

Svim glasačima juče je mjerena temperatura, a obezbijeđena su sredstva dezinfekcije na svakom biračkom mjestu.

Preporučujemo za Vas