Sakašvili: Nisam organizovao zasjedu, sukobi su provokacija Službe bezbjednosti Ukrajine

65 pregleda 1 komentar(a)
Mihail Sakašvili, Foto: Reuters
Mihail Sakašvili, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2017. 12:56h

Mihail Sakašvili izjavio da nije organizovao zasjedu Oktobarske palate u centru Kijeva i da su jučerašnji sukobi provokacija Službe bezbjednosti Ukrajine, prenosi Tanjug.

"Ono što se juče dogodilo nakon duge šetnje bila je provokacija i čista zasjeda. Ja nisam poveo ljude na ulicama u zasjedu palate", rekao je nekadašnji predsjednik Gruzije i bivši guverner ukrajinskog regiona Odesa, koji je sada na čelu ukrajinskog opozicionog Pokreta nove snage.

On je dodao da je provokaciju izvela ukrajinska Služba bezbjednosti (SBU), prenosi Tass.

Kako je ranije prenio AP, Sakašvili se u nedjelju pridružio mitingu oko 5.000 njegovih pristalica u prijestonici Kijevu na kojem je zahtijevan opoziv u parlamentu (impičment) predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Demonstranti su, kako Rojters navodi, vidjeli snage Nacionalne garde i ljude sa maskama oko zgrade.

"Oni su znali da ćemo doći do Oktobarske palate. Tamo je bilo pet policijskih kordona", rekao je Sakašvili. On se nadovezao na to rekavši da su sve tvrdnje da je u tom trenutku u palati bila organizovana novogodišnja predstava za djecu netačne.

Pristalice Sakašvilija u nedjelju su prvo marširale Kijevom da bi se potom okupili na Trgu nezavisnosti.

AP je naveo da su demonstranti pokušali da zauzmu javnu zgradu koja se nalazi na tom trgu, lomeći stakla i pokušavajući da probiju vrata, ali ih je policija spriječila da uđu unutra.

Kako Rojters navodi, uprkos riječima policajaca da se u zgradi održava događaj za djecu, demonstranti su pokušavali da uđu unutra.

U sukobima između policije i demonstranata bilo je upotrebe suzavca, protivpožarnih aparata, a povrijeđeno je 60 pripadnika Nacionalne garde od kojih je 15 njih smješteno u bolnicu.

Sakašvili je ovog mjeseca na kratko pritvoren pod optužbom da je s ukrajinskim biznismenima povezanim sa Rusijom radio na obaranju Porošenka, što je on negirao, a sud ga je u međuvremenu oslobodio.

Bonus video: