Fon der Lajen: Zašto Rusija nudi milione vakcina, a nema dovoljno za sebe?

"Ta se vakcina ne proizvodi u EU i zato mora da se obavi inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde"

45008 pregleda 214 reakcija 95 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da bi voljela da dobije odgovor zašto Rusija nudi milione doza svoje vakcine Sputnjik V, „kada nema dovoljno ni za vakcinisanje svog stanovništva”.

"Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milione doza vakcina, a ne napreduje dovoljno brzo u vakcinisanju vlastitog stanovništva”, rekla je Fon der Lajen.

"To pitanje zahtijeva odgovor”, kazala je ona na konferenciji za novinare.

Navela je da Rusija do sada nije tražila odobrenje od Evropske agencije za ljekove (EMA).

"Ako to urade, moraju da dostave sve podatke i da se podvrgnu kontroli kao i ostali. Osim toga, ta se vakcina ne proizvodi u EU i zato mora da se obavi inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde”, kazala je Fon der Lajen.

Komesarka EU za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je direktno da odgovori na pitanje da li države članice koje planiraju da nabave rusko vakcinu moraju da čekaju odobrenje EMA, prenosi agencija Hina.

"Do sada ni za rusku ni za kinesku vakcinu nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli da ocijenimo efikasnost tih vakcina, moraju da prođu nezvisnu procjenu EMA”, rekla je Kiriakides.

Dodala je da one države članice koje se odluče za rusko i kinesku vakcinu „da to rade na sopstvenu odgovornost”.

"Proces odobravanja vakcina za korišćenje na evropskom tržištu uključuje farmakološku budnost, što je veoma važno. Kada vakcina dobije odobrenje od EMA, onda industrija i EMA moraju da prate sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava, kazala je Kiriakides.

Bonus video: