odveden u pritvor

Gruzija: Uhapšen vođa glavne opozicione stranke

Stotine policajaca u opremi za suzbijanje demonstracija upotrijebili su potom suzavac protiv njegovih pristalica i vođa svih opozicionih stranaka koji su okupljenji ispred zgrade od prošle srijede

3609 pregleda 1 komentar(a)
Melia, Foto: Reuters
Melia, Foto: Reuters

Gruzijska policija uhapsila je danas vođu vodeće opozicione stranke u nasilnom upadu u sjedište njegove partije, prenijela je u direktnom prenosu televizija Mtavari.

Gruzija se nalazi u političkoj krizi od parlamentarnih izbora prošle godine.

Nika Melia, vođa glavne opozicione partije u Gruziji Ujedinjeni nacionalni pokret, izveden je iz stranačkih prostorija i odveden u pritvor.

Stotine policajaca u opremi za suzbijanje demonstracija upotrijebili su potom suzavac protiv njegovih pristalica i vođa svih opozicionih stranaka koji su okupljenji ispred zgrade od prošle srijede.

Desetine pristalica opozicije takođe je privedeno.

Policijska akcija uslijedila je poslije ostavke premijera Giorgija Gakarije u četvrtak.

On je kao razlog za ostavku naveo neslaganje u vladajućoj partiji oko primjene sudskog naloga za hapšenje opozicionara Melije.

Melija je bio optužen za podsticanje nasilja na uličnim protestima u junu 2019. godine, a tu optužbu on je odbacio kao politički motivisanu.

Sud u Tbilisiju prošle nedjelje je naložio da se on privede jer navodno nije dao kauciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tada objavilo da odlaže sprovodjenje naloga za privođenje Melije poslije ostavke premijera Giorgija Gakarije.

Današnji upad izazvao je bijes opozicije i upozorenja od gruzijskih zapadnih savjetnika.

Preporučujemo za Vas