Bukurešt: Desetine hiljada građana se oprostilo od bivšeg kralja Mihaila Prvog

Ceremoniju su predvodili predsjednik Rumunije Klaus Johanis i patrijarh Pravoslavne crkve Rumunije, Daniel
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2017. 17:51h

Više desetina hiljada građana okupilo se danas u Bukureštu da isprati na sahranu kovčeg s tijelom nekadašnjeg kralja Rumunije Mihaila Prvog.

Bivši kralj, koga su komunisti primorali da abdicira poslije Drugog svjetskog rata, umro je 5. decembra u Švajcarskoj, u 97. godini.

Državnoj ceremoniji uz najviše počasti su prisustvovali britanski princ Čarls, švedski kralj Karl XVI Gustav i kraljica Silvija, kao i bivši kralj Španije Huan Karlos i kraljica Sofija.

Došla je i princeza Muna al-Husein, majka kralja Jordana Abdulaha Dtugog, veliki vojvoda Anri od Luksemburga, belgijska princeza Astrid i princ Lorenc.

Ceremoniju su predvodili predsjednik Rumunije Klaus Johanis i patrijarh Pravoslavne crkve Rumunije, Daniel.

Na Trgu revolucije bio je izložen sanduk s tijelom pokojnog kralja. Povorka se zatim uputila ka katedrali, a poslije opela je polako prošla ulicama do Željezničke stanice.

Kovčeg će posebnim, "kraljevskim vozom", biti prevezen do grada Kurtea de Argeš, u središnjem dijelu Rumunije. Tamo će bivši kralj biti sahranjen kraj svoje supruge Ane Burbonsko-Parmske, koja je umrla prošle godine.

Mihail je imao ključnu ulogu u okretanju Rumunije Saveznicima poslije državnog udara 1944, ali je 1947. pod pritiskom komunista abdicirao i bio primoran da napusti zemlju.

Mihail, čukununuk nekadašnje britanske kraljice Viktorije, proveo je poslije rata decenije u egzilu radeći na farmi pilića i kao pilot. Državljanstvo je ponovo dobio 1997, osam godina poslije sloma komunizma.

Prvi put je postao kralj 1927, sa šest godina, poslije abdikacije oca Karola Drugog koji se poslije tri godine vratio na prijesto. Drugi put je Mihajlo bio kralj od 1940. do 1947. godine.

Galerija

Bonus video: