po cijeni od tri milijarde eura

EU istraga o fantomskim vakcinama

Prevaranti vladama nude 400 miliona sumnjivih vakcina koje ne potiču direktno od proizvođača

2894 pregleda 3 komentar(a)
Sumnjive ponude se uglavnom odnose na vakcine AstraZeneke, Foto: REUTERS
Sumnjive ponude se uglavnom odnose na vakcine AstraZeneke, Foto: REUTERS

Vladama širom svijeta ponuđeno je ukupno 400 miliona doza vakcina koje ne potiču direktno od proizvođača, tvrde istražitelji Evropske unije. „To nazivamo fantomskim vakcinama, a radi se o manje ili više sumnjivim ponudama koje su dobili mnogi šefovi država“, kazao je juče izvor iz Evropske komisije za agenciju DPA i dodao da je Kancelarija Evropske unije za borbu protiv prevara i korupcije otvorila istragu.

Dvojica zvaničnika iz EK procjenjuju da su prevaranti ponudili 400 miliona doza „fantomskih” vakcina po cijeni od tri milijarde eura, prenio je Rojters. „To je ogromna količina“, kazao je izvor britanske agencije. „Niko nema predstavu o tome šta se zapravo nalazi u tim flašicama... u najboljem slučaju one ne djeluju, a u najgorem to je ozbiljan problem“.

Ovaj zvaničnik, koji je kazao da je većina vakcina ponuđena vladama od strane trgovaca navodno vakcina britansko-švedskog proizviđača AstraZeneka, uporedio je ovu situaciju sa onom na početku pandemije koronavirusa tokom prvih mjeseci 2020. kada si kriminalci koristili nestašicu maski i druge zaštitne opreme.

Drugi zvaničnik, koji je takođe želio da ostane anoniman, kazao je da je Komisija zabrinuta zbog „fantomskih“ vakcina. „Nejasno je da li se radi o pravim dozama ili pričamo samo o slanoj vodi“, kazao je zvaničnik za Rojters.

Njemački „Bild“ objavio je da je jedan privatni posrednik nedavno na mejl adrese nekoliko vlada uputio ponudu za 100 miliona doza vakcina AstraZeneke. Posrednik je prema pisanju njemačkog lista osoba koja je takođe nudila zaštitnu medicinsku opremu i odranije je poznata njemačkim vlastima.

EU je i ranije upozoravala na rast prevara sa vakcinama i da lažne doze cirkulišu na tržištu, ali razmjeri problema do sada nijesu bili jasni.

Preporučujemo za Vas