Šta traži radikalna evropska desnica: Sve slobode EU, ali bez EU

"Uvjereni smo i vrijeme nam daje za pravo da postojeći model EU ne funkcioniše. EU ne može da se reformiše. Mislimo da je krajnje vrijeme da počne debata o drugačijem modelu evropske saradnje i da sa za to blagovremeno pripremimo. Zato što jedna lijepa češka poslovica kaže - ceh plaća ko ostane poslednji", kazao je Okamura
0 komentar(a)
Tomio Okamura, Foto: Tomio.cz
Tomio Okamura, Foto: Tomio.cz
Ažurirano: 15.12.2017. 20:09h

Lideri radikalne antiimgrantske i antislamske desnice iz frakcije Evropa naroda i slobode u Evropskom parlamentu koji su stigli danas u Prag na subotnju konferenciju o budućnosti Evrope, objaviće svoju viziju i alternativu za kontinent bez Evropske unije, ali se očuvanim svim slobodama - kretanja ljudi, usluga, roba i kapitala, kazao je domaćin sastanka, lider češke stranke Sloboda direktna demokratija Tomio Okamura.

"Uvjereni smo i vrijeme nam daje za pravo da postojeći model EU ne funkcioniše. EU ne može da se reformiše. Mislimo da je krajnje vrijeme da počne debata o drugačijem modelu evropske saradnje i da sa za to blagovremeno pripremimo. Zato što jedna lijepa češka poslovica kaže - ceh plaća ko ostane poslednji", kazao je Okamura.

Prije nego što će u Poslaničkom domu češkog parlamenta u poslaničkom klubu SDP dočekati Marin le Pen, Gerta Vildersa i druge lidere evropskih radikalnih nacionalističkih evropskih partija, Okamura, koji je i potpredsjednik donjeg doma češkog parlamenta, rekao je da EU uopšte nije potrebna za sve četiri slobode koje su inače tekovina evropske integracije.

"Model saradnje koji mi predlažemo a koji je realan jeste što tješnja saradnja suverenih nacionalnih zemalja bez diktata Brisela. Potrebno je očuvati slobodu kretanja ljudi, usluga, roba i kapitala, a za to EU uopšte nije potrebna", rekao je Okamura.

Već večeras su počeli manji protesti nekoliko desetina Pražana koji su došli ispred hotela Interkontinental da se glasno usprotive tome da se u Pragu okupi, kako su naveli organizatori, "cvijet evropskog ksenofobnog populizma", ali prilaze hotelu obezbeđuju pojačane policijske patrole.

Demonstranti su pred hotel došli sa transparentima "FCK SPD", "Ujedinjena Evropa", "Socijalna pravda umjesto rasizma, nacionalizma i ksenofobije" a glavne demonstracije najavili su za sjutra u vrijeme održavanja konferencije.

Bonus video: