EU i Italija blokirali pošiljku AstraZeneka vakcina za Australiju

Evropska unija prvi put je iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcina protiv covida-19

28530 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku vakcina AstraZeneka za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obaveze preuzete ugovorom sklopljenim sa Evropskom unijom.

Agencija Rojters, pozivajući se na izvore, prenosi da je AstraZeneka zatražila dozvolu italijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz fabrike Anagni blizu Rima.

Italijanska vlada odbila je da izda dozvolu, a Evropska komisija je u tome podržala, naveli su izvori.

Evropska unija prvi put je iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcina protiv covida-19.

Blok je u januaru uspostavio registar za praćenje izvoza vakcina u sred spora sa britansko-švedskim proizvođačem kako bi pratio ispunjava li ta laboratorija svoje ugovorne obveze prema EU.

Taj mehanizam dozvoljava vlastima pojedinih zemalja članica Unije da uz konzsultacije sa Evropskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu van Evropske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

AtraZeneka još nije isporučila Evropskoj uniji obećane doze i planirane isporuke sa 80 miliona smanjila je na 40 miliona doza pravdajući to smanjenje problemima u proizvodnji.

Sumnjalo se da su vakcine proizvedena u EU prodate zemljama van bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza vakcina.

Bonus video: