Grad Beč obezbijedio besplatne testove za samostalno testiranje na koronavirus

Građani mogu predati uzorke u 153 filijale austrijskog lanca drogerija "Bipa", ili mogu biti sakupljeni u preduzećima koja učestvuju u projektu, i zatim ih preuzima pošta

5638 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 1.600 zdravstvenih i socijalnih preduzeća u Beču sa 120.000 zaposlenih prijavilo se do sada da učestvuje u projektu individualnog testiranja na prisustvo koronavirusa "Svi grgljaju". Zaposleni u zdravstvenim i socijalnim organizacijama i članovi njihovih porodica mogu sami da sprovde PCR testiranje na koronavirus dva puta nedjeljno metodom "grgljanja".

Do sada se testiralo 92.300 građana od kojih je 188 bilo pozitivno što predstavlja 0,2 odsto testiranih, a trenutno se predaje 8.000 testova dnevno na analizu, saopštila je Kancelarija grada Beča.

Projekat "Svi grgljaju" organizovali su grad Beč i Privredna komora Beča, a testiranje je besplatno i predstavlja dodatnu podršku lokacijama gdje građani mogu uraditi testove na koronavirus.

Građani mogu predati uzorke u 153 filijale austrijskog lanca drogerija "Bipa", ili mogu biti sakupljeni u preduzećima koja učestvuju u projektu, i zatim ih preuzima pošta.

Svi uzorci prosljeđuju se na analizu laboratoriji "Lifebrain", a rezultati se dobijaju u roku od 24 sata. Putem aplikacije na telefonu ili kompjuteru može se pogledati uputstvo za grgljanje.

Identitet osobe koja se testira potvrđuje se pomoću digitalne dokumentacije. Sa urađenim testom građani mogu da koriste usluge frizera i sličnih djelatnosti za koje je odlukom vlade u Austriji potreban negativan test ne stariji od 72 sata.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig rekao je da taj projekat predstavlja inovativan potez u borbi protiv pandemije i da gradske vlasti na taj način žele da zaštite građane, dok ne nabave dovoljan broj neophodnih vakcina.

"Ovaj pilot projekat je prvo bio osmišljen za 60.000 zaposlenih u privatnim preduzećima i organizacijama u zdravstvenom i socijalnom sektoru da bi se oni i članovi njihovih porodica testirali redovno i jednostavno. U međuvremenu projekat je proširen na 1.600 preduzeća", rekao je Ludvig.

On je najavio da će narednih nedjelja proširiti projekat sukcesivno kako bi obezbijedili povratak uređenom i normalnom životu, dodaje se u saopštenju Kancelarije grada Beča.

Bonus video: