„Ubićemo je i ako ne bude sama”

Ubica malteške novinarke detaljno opisao pripremu za zločin. Počiniocima naloženo da požure sa likvidacijom kako bi je spriječili da objavi „neke detalje”

27457 pregleda 11 komentar(a)
Ubice pratile svaki njen korak: Sa mjesta ubistva Karuane Galicije, Foto: Reuters
Ubice pratile svaki njen korak: Sa mjesta ubistva Karuane Galicije, Foto: Reuters

Ubica Dafne Karuane Galicije izjavio je juče na sudu da je sa još dva muškarca danima pratio maltešku novinarku koristeći dvogled i teleskop, prije nego što su postavili i aktivirali bombu od koje je poginula u oktobru 2017. godine.

U prisustvu novinara i rodbine Karuane Galicije u sudnici u Valeti, Vinsent Muskat je dao do sada najdetaljniji iskaz o zavjeri za ubistvo istraživačke novinarke, prenijeli su malteški mediji.

Ubice su dobijale informacije od jednog bivšeg ministra, bivšeg zamjenika policijskog komesara i drugih visokih zvaničnika, prema Muskatovom svjedočenju. On je Krisa Kardonu, bivšeg ministra ekonomije i Kita Šembrija, bivšeg šefa kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata, doveo u vezu sa počiniocima ubistva koji je izazvalo šok i širom Evrope i uvuklo maltešku vladajuću Laburističku stranku u politički skandal.

U izlaganju koje je trajalo pet sati, Muskat je rekao da se toliko žurilo sa likvidacijom novinarke da je naredba bila da dignu vozilo u vazduh, čak i ako ne bude sama u njemu.

Muskat je prošlog mjeseca priznao ulogu u ubistvu i osuđen je na 15 godina zatvora. Sedam muškaraca je do sada ili priznalo ili je optuženo sa saučesništvo u ubistvu. Među njima su tajkun Jorgen Fenek, koji se izjasnio da nije kriv za organizovanje ubistva, i Melvin Teuma, taksista koji je priznao da je posredovao u ubistvu.

Muskat, koji je kao i Teuma postao svjedok saradnik, rekao je da se sa drugim osumnjičenima za direktno učešće u ubistvu, braćom Džordžom i Alfredom Deđorđom, sreo prije parlamentarnih izbora na Malti u junu 2017.

Alfred mu je rekao da ima “dobar posao” za njega - ubistvo Karuane Galicije, i dogovorena je cijena od 150.000 eura.

“Alfred Deđorđo mi je govorio da je Melvin (Teuma) rekao ‘moraš da požuriš jer će ona da “objavi neke detalje”. Nije znao o čemu se radi niti ko je poslao Teumu.

Novinarka se tada bavila konzorcijumom Elektrogas, čiji je glavni akcionar bio Fenek. Porodica novinarke je iznijela sumnju da su upravo otkrića koja su procurjela do novinarke o finansijskim problemima projekta za koji je vlada garantovala, bila motiv za ubistvo.

“Plan je bio da je nas trojica pratimo i ubijemo kad bude pravi trenutak. Nakon izbora, Teuma nam je dao zeleno svjetlo. Donio nam je avans od 30.000 eura u kožnoj braon torbi. Ta suma je isplaćea u novčanicama od po 50 eura. Svi smo uzeli po 10 hiljada i krenuli da radimo. Alfred i ja smo je pratili do Bidnije”, sela u kojem je novinarka živjela.

Ispričao je da su je njih trojica pomno pratila pomoću dvogleda i teleskopa i posmatrali je čitave dane.

“Sjedjeli smo na dvije cigle dok ne utrnemo. Kupovao sam tri kutije ‘rothmansa’ dnevno. Opuške smo bacali u flašu vode kako ne bismo ostavili trag. Posmatrali smo Dafne kako sjedi na kauču sa laptopom do dva ujutro.” Muskat je rekao da je prvobitni plan bio da upucaju novinarku u njenoj kući, ali se od toga odustalo jer se Džordž Deđorđo plašio da bi policijska blokada mogla da osujeti njihov plan bjekstva.

“Džordž Deđorđo je uvijek želio bombu... postavite je uveče i odete. Tiše je, manja je panika.”

Pošto su odustali od plana sa puškom, razgovarali su o nabavci bombe od Džejmija Vele, koji je prošlog mjeseca odbacio krivicu za saučesništvo u ubistvu. Muskat je rekao da je eksplozivna naprava bila sofisticirana i “izgledala kao da je uvezena”.

Dodao je da je bila od nerđajućeg čelika i da je imala otvor za SIM karticu. “Uz nju je došao mobilni telefon i imala je prekidač. Pošaljete određenu poruku SIM kartici na bombi i ona eksplodira nakon nekoliko sekundi,” ispričao je.

Nekoliko nedjelje prije likvidacije, počinioci su pratili novinarku do Valete i razmišljali da na parkingu postave bombu, ali se Muskat bojao da se neće vraćati sama.

“Rekli su - ne odustajemo čak i ako bude još neko sa njom u kolima,” prisjetio se Muskat, u jednom od najšokantnijih jučerašnjih otkrića. Međutim, odustali su od tog plana.

Vela i Robert Ađijus, koji su optuženi da su nabavili bombu, znali su kome je namijenjena, rekao je Muskat. Alfred Deđorđo je čak za bombu prikačio plastičnu flašu napunjenu benzinom kako bi izazvao maksimalno uništenje. Prije saslušanja, Muskat se izvinio porodici Karuane Galicije. “Priznao sam sve što mi je stavljeno na teret i osuđen sam”, rekao je.

Karuana Galicija, koja je razotkrila koruptivne radnje u vrhu vlasti, bila je na Malti poznata skoro kao i oni o kojima je pisala.

Teuma je pomilovan u novembru 2019. da bi otkrio informacije o ubistvu i živi u sigurnoj kući pod policijskom zaštitom. Njegovi dokazi su u slučaj umiješali Feneka, koji je uhapšen 2019. dok je pokušavao da jahtom pobjegne sa Malte. On u pritvoru čeka odluku o tome hoće li mu biti suđeno.

Premijer Džozef Muskat (nije u srodstvu sa Vinsom Muskatom) primoran je na ostavku u decembru 2019. usljed optužbi da članovi njegove vlade pokušavaju da sabotiraju policijsku istragu. Karuana Galicija je redovno pisala o tome kako je Malta pod Muskatom postala raj za organizovani kriminal i korupciju. Biznismen Fenek je bio blizak prijatelj Kita Šembrija, bivšeg šefa Muskatovog kabineta, koji je u jučerašnjem svjedočenju doveden u vezu sa počiniocima ubistva. Fenek je prilikom isljeđivanja citirao Šembrija kako mu kaže: “Nađi nekoga da ubije Dafne”.

“Tajms ov Malta” i britanska agencija Rojters prošle godine su objavili da je Fenek preko svoj firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori. U mjesecima prije ubistva, Karuana Galicija je bila na tragu te ofšor firme.

Znali kad će biti uhapšeni

Dok su motrili na novinarkinu kuću, 15. oktobra uveče su primijetili da je parkirala vozilo ispred kapije kuće, što je bilo neobično. Muskat je rekao da je uzeo bombu i sastao se sa ostalim ubicama. Postavili su bombu ispod vozačevog sjedišta.

U pet ujutro, Muskat i Alfred su se vratili na mjesto odakle su posmatrali kuću. Rano popodne su vidjeli kako se Karuana Galicija odvozi i obavijestili Džordža, koji je u čamcu čekao da aktivira bombu.

On je to učinio prije nego što mu je brat dao znak. Novinarkino vozilo je bilo izvan vidika i Muskat nije čuo eksploziju. “Mislio sam da nije eksplodirala, nije bilo dobro,” rekao je. Potom su se osvrnuli i vidjeli pramen dima.

Nekoliko nedjelja kasnije, Muskat se sreo sa Alfredom Deđorđom, koji je upozorio da predstoje policijske racije. Za datum svog hapšenja saznali dvije ili tri nedjelje unaprijed.

Muskat je ispričao da mu je Deđorđo rekao da dobija informacije od Krisa Kardone, koji je tada bio ministar ekonomije i novinarka ga je često napadala u svom blogu. Kardona je uvijek poricao bilo kakvu umiješanost.

Bonus video: