Holandija privremeno prekinula upotrebu vakcine AstraZeneke

U Holandiji za sada nije poznat nijedan slučaj vezan za ugruške krvi, navelo je holandsko ministarstvo ali je ipak savjetovalo osobe koje su dobile vakcinu da kontaktiraju ljekara ako osjete "neočekivane ili nepoznate" simptome poslije tri dana

2361 pregleda 60 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Holandija je iz predostrožnosti prekinula upotrebu vakcine AstraZeneke protiv koronavirusa do 28. marta pošto su prijavljene moguće nuspojave u Danskoj i Norveškoj, za sada bez dokazane veze.

"Na osnovu novih informacija Holandska uprava za lekove preporučuje, iz predostrožnosti i dok se čeka detaljnija istraga, da se suspenduje primjena vakcine AstraZeneke" protiv kovida-19, saopštilo je sinoć holandsko Ministarstvo zdravlja.

Primjenu vakcine AstraZeneke u četvrtak je prekinula i Norveška iz istog razloga, kao i Island i Danaska, navodeći princip predostrožnosti zbog strahovanja vezanih za stvaranje ugrušaka krvi. Bugarska je isto uradila u četvrtak, a Tajland je odložio svoju kampanju vakcinacije.

U Holandiji za sada nije poznat nijedan slučaj vezan za ugruške krvi, navelo je holandsko ministarstvo ali je ipak savjetovalo osobe koje su dobile vakcinu da kontaktiraju ljekara ako osjete "neočekivane ili nepoznate" simptome poslije tri dana.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da nema razloga da se ne koristi vakcina koju su napravili švedsko-britanska firma AstraZeneka i univerzitet Oksford. AstraZeneka daje uvjeravanja da je njihova vakcina bezbjedna.

Bonus video: