"Zeleni sertifikat za putovanje unutar EU, članice odlučuju o prihvatanju sertifikata za rusku i kinesku vakcinu"

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton je novinarima rekao da je "i ruska vakcina vjerovatno dobra", a mišljenje o njoj treba da objavi Evropska agencija za ljekove (EMA) i da se, imajući u vidu namjere nekih članica EU da proizvode "Sputnjik V", razmišlja i da Evropska komisija pomogone veću proizvodnju te vakcine u Rusiji

6672 pregleda 5 komentar(a)
Breton, Foto: Reuters
Breton, Foto: Reuters

Evropska komisija (EK) je danas predložila uvođenje digitalnog "zelenog sertifikata" o zaštiti od koronavirusa, koji omogućava putovanja unutar Evropske unije (EU) na temelju podataka o vakcinaciji preparatima priznatim u EU, o utvrđenim antitijelima i PCR testovima, a zemlje članice mogu same odlučiti da li za sertifikat prihvataju i rusku i kinesku vakcinu.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton je novinarima rekao da je "i ruska vakcina vjerovatno dobra", a mišljenje o njoj treba da objavi Evropska agencija za ljekove (EMA) i da se, imajući u vidu namjere nekih članica EU da proizvode "Sputnjik V", razmišlja i da Evropska komisija pomogone veću proizvodnju te vakcine u Rusiji.

Ranije su izvori EK najavljivali da će za izdavanje "zelenog sertifikata" važiti dokazi o vakcinaciji preparatima Fajzer-Biontek, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson, koje je odobrila EMA.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je na konferenciji za medije, zajedno s predsjednicom EK Fon der Lejen i komesarom Bretonom, izjavio da je cilj da se do kraja leta 70 odsto gradjana Unije vakciniše protiv korona virusa, mada je dosad vakcinisano samo pet odsto.

Predsjednica i komesari EK su na pitanja o sporosti vakcinacije u EU, odgovorili da ima organizacionih teškoća i da je znatno manja isporuka vakcina naručenih od farmaceutskih firmi, posebno Astrazeneke.

"Uvjerenje o zdravstvenom stanju", kako su prethodno istakli zvaničnici EK, namijenjeno je građanima zemalja EU.

Za putnike iz drugih djelova svijeta, te i sa Zapadnog Balkana, Evropska komisija će sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Organizacijom za međunarodni civilni vazdušni saobraćaj tek razmotriti moguće olakšice i odrediti standarde za to.

"Zeleni sertifikat" će biti u digitalnom, elektronskom vidu, kao i na papiru. Predsjednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, novinarima je rekla da će podatke iz tog sertifikata priznavati sve države članice Unije da bi se zajamčila sloboda kretanja "na bezbjedan način".

Sertifikati i u digitalnoj formi i na papiru će imati QR kod koji sadrži neophodne informacije i digitalni potpis kako bi se osigurala autentičnost.

Der Lajen je rekla da očekuje da sertifikat pomogne oporavku turizma i cijele privrede od posljedica pandemije i da obnovi protok ljudi, kapitala, robe i usluga na jedinstvenom tržištu Unije.

Ključni elementi predloga Evropske komisije su da će "Digitalni zeleni sertifikat" biti dostupan svim građanima EU, da će se poštovati nediskriminacija i da će sadržati samo neophodne informacije.

Komisija će, kako je najavila, napraviti "digitalnu kapiju" i podržati članice EU da razviju softver za verifikaciju svih sertifikata u EU.

Sertifikati će biti besplatni i napisani zvaničnim jezicima ili jezicima zemalja koje ih izdaju, kao i na engleskom.

U slučaju da neka članica EU nastavi da traži od onoga koji ima "Digitalni zeleni sertifikat" da ide u karantin ili na test, o tome odmah treba obavijestiti Komisiju i druge članice.

Sertifikati koji će važiti u svim članicama EU, otvoreni su i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

To će biti samo privremeni dokument koji će prestati da važi kada Svjetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije.

Komisija je usvojila dopunski predlog da bi se osiguralo da se "digitalni zeleni sertifikat" izdaje i državljanima zemalja van EU koji imaju prebivalište u članicama ili pridruženim državama Šengena i posjetiocima koji imaju pravo da putuju u druge članice.

Za građane zemalja van EU su iz pravnih razloga neophodni posebni predlozi, navela je Evropska komisija dodajući da nema razlike u postupanju prema građanima koji nisu državljani EU a ispunjavaju uslove za sertifikat.

Bonus video: