SZO ponovila poziv za nastavak vakcinacije Astrazenekom

"Prijavljivanje potencijalnih neželjenih efekata je rutina u kampanjama vakcinacije. To ne mora nužno značiti da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom"

4183 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je ponovo pozvala na nastavak vakcinacije Astrazenekom nekoliko sati uoči izjašnjavanja Evropske agencije za ljekove (EMA) o toj vakcini protiv koronavirusa.

Savjetodavni komitet SZO za bezbijednost vakcina trebalo bi da sjutra objavi procjene o vakcini Astrazeneka, dodaje ta zdravstvena organizacija UN.

"Dobrobiti vakcine Astrazeneka daleko premašuju rizike i treba nastaviti njenu upotrebu kako bi se spasili životi", rekao je na konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka organizacije UN Hans Kluge.

EMA treba da danas iznese procjenu o vakcini Astrazeneka nakon što je više zemalja Evropske unije obustavilo njeno korišćenje zbog pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile tu vakcinu.

"Prijavljivanje potencijalnih neželjenih efekata je rutina u kampanjama vakcinacije. To ne mora nužno značiti da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom", rekao je Kluge, dok je SZO pozvala na nastavak vakcinacije Astrazenekom.

Kluge je rekao da se "za sada ne zna da li su neki ili svi slučajevi uzrokovani vakcinom ili drugim faktorima". "SZO procenjuje najnovije bezbjednosne podatke, a nakon što to završi, objaviće rezultate", dodao je on.

Bonus video: