Italija sjutra nastavlja vakcinisanje preparatom AstraZeneka

Italija je zajedno sa Njemačkom, Francuskom i Španijom u ponedjeljak iz predostrožnosti prekinula davanje vakcine AstraZeneke poslije ukazivanja na potencijalno opasne nuspojave kakva je nastanak ugrušaka krvi

5572 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Italija će sjutra nastaviti korišćenje vakcine kompanije AstraZeneka protiv kovida-19, rekao je premijer Mario Dragi pošto je objavljen zaključak Evropske agencije za ljekove (EMA) da je ta vakcina "sigurna i efikasna".

Italija je zajedno sa Njemačkom, Francuskom i Španijom u ponedjeljak iz predostrožnosti prekinula davanje vakcine AstraZeneke poslije ukazivanja na potencijalno opasne nuspojave kakva je nastanak ugrušaka krvi.

Italijanska agencija za ljekove (AIFA) je bila zabranila upotrebu jednog kontingenta od više od 200.000 doza tih vakcina, ali je večeras navela da je mišljenje Evropske agencije za ljekove znači da ta zabrana više ne postoji i da će kampanja vakcinacije biti nastavljena sjutra u 15.00.

U Italiji je dato više od 7,2 miliona doza vakcina od kraja decembra, ali su, po podacima Ministarstva zdravlja, obije potrebne doze dobila samo 2,2 miliona (3,6 odsto) od ukupno 60 miliona stanovnika.

Bonus video: