Francuska objavila tronedjeljno zatvaranje škola, zabranu putovanja u zemlji

Sve mjere se uvode na cijeloj teritoriji Francuske što je odstupanje u politici vlade posljednjih mjeseci, kada su mjere usmjeravane na regione

12004 pregleda 7 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je danas da se uvodi tronedjeljno zatvaranje škola i jednomjesečna zabrana putovanja unutar zemlje, kao i da se restriktivne mjere uvedene po regionima proširiju na cijelu teritoriju u nastojanju da se zaustavi treći talas zaraze koronavirusa.

U televizijskom obraćanju naciji večeras Makron je rekao da je potrebno preduzeti mjere zato što se "epidemija ubrzava".

"Zatvorićemo obdaništa, osnovne škole i gimnazije na tri nedjelje", rekao je Makron. Ostaje na snazi policijski čas u cijeloj zemlji od 19 sati do 6.00 ujutro, i restrikcije za domaća putovanja.

Dvije od tri nedjelje koliko će škole biti zatvorene podudaraju se sa proljetnjim raspustom koji će biti u isto vrijeme za cijelu zemlju.

Sve mjere se uvode na cijeloj teritoriji Francuske što je odstupanje u politici vlade posljednjih mjeseci, kada su mjere usmjeravane na regione. Posebno se na zatvaranje škola čekalo do posljednjeg trenutka.

Planirana je rasprava u parlamentu sjutra o situaciji sa kovidom-19 i novim mjerama.

Bonus video: