Holandski premijer izbjegao izglasavanje nepovjerenja

Vladu očekuju tri velike parlamentarne istrage - o skandalu sa dječjim dodacima, o neriješenom pitanja odštete za stanovnike provincije Groningen, a gotovo izvjesno slijedi i parlamentarna istraga o politici vođenoj tokom korona krize

4477 pregleda 0 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Reuters
Mark Rute, Foto: Reuters

Holandski premijer u ostavci Mark Rute rano jutros jedva je izbjegao izglasavanje nepovjerenja novog saziva skupštine.

Za izglasavanje nepovjerenja u holandskoj skupštini potrebno je 76 glasova, dok je predlog podržala cijela opozicija sa 72 glasa.

Dvije nedjelje nakon što je desna liberalna partija VVD premijera Marka Rutea na izborima osvojila najviše mandata, a manje od tri mjeseca od kako je cjelokupna vlada podnijela ostavku zbog velikog skandala sa dječjim dodacima, Holandiju je potresao još jedan politički skandal.

Na samom početku koalicionih pregovora koje vode predstavnici dvije najveće partije, Ruteove VVD i liberalne partije centra D66 Sigrid Kah, u javnost su dospjele povjerljive bilješke na kojima se moglo pročitati da je jedna od tema Ruteovih pregovora bila pozicija kritički nastrojenog narodnog poslanika Pitera Omtzihta.

Taj poslanik je velikim dijelom zaslužan za razotkrivanje skandala o dječjim dodacima.

Interesantan je i način na koji je ova informacija dospjela u javnost: predstavnicu stranke D66 Kajsu Olongren, koja je ujedno i ministarka unutrašnjih poslova u Ruteovoj vladi u ostavci, fotoreporter je slikao dok je sa bilješkama u ruci napuštala skupštinu, nakon pozitivnog korona testa.

Rute je prošle nedjelje novinarima rekao da u koalicionim pregovorima koje je on vodio nije bilo riječi o poslaniku Omtzihtu, niti o njegovoj poziciji u skupštini.

U dokumentima u koje je pred debatu skupština dobila na uvid, može se vidjeti da Rute zaista jeste pregovarao o kritički nastrojenom poslaniku Hrišćansko-demokratske stranke CDA.

Tokom debate koja je trajala 13 sati, braneći se pred novom skupštinom, Rute je izjavio da se ne sjeća tog dijela pregovora, kao i da je izjavu medijima prošle nedjelje dao iskreno i čiste savjesti.

Iako uz oštru osudu, koalicione stranke su podržale Rutea i tako za sada spasile njegovu političku budućnost.

Posebno bolno za poslanika Omtzihta oko koga se zapravo i odigrao čitav skandal, je podrška koju je premijeru dala njegova stranka CDA.

Pitanje je u kojoj mjeri je ovim skandalom umanjeno povjerenje u premijera Rutea kao i koliko je oslabljena njegova pregovaračka pozicija u formiranju nove vlade.

Pored toga ostaje činjenica da novu vladu očekuju tri velike parlamentarne istrage, o skandalu sa dječjim dodacima, o neriješenom pitanja odštete za stanovnike provincije Groningen koja je vađenjem zemnog gasa pretvorena u trusno područje, a gotovo izvjesno slijedi i parlamentarna istraga o politici vođenoj tokom korona krize.

Opozicija je već jasno pokazala svoj stav prema Ruteovoj politici.

Bonus video: