Holandija za sada obustavlja vakcinaciju Astrazeneka vakcinom mlađih od 60 godina

Prekid vakcinacije građana mlađih od 60 godina trajaće do srede, 7. aprila, kada se očekuje novi detaljni izveštaj Evropske agencije za ljekove, te će holandska Služba za kontrolu ljekova SGB i Ministarstvo zdravlja ponovo razmotriti primjenu vakcine Astrazeneka

17206 pregleda 22 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Holanđani mlađi od 60 godina u narednim danima neće biti vakcinisani Astrazeneka vakcinom, odlučilo je Ministarstvo zdravlja zbog slučajeva zgrušavanja krvi moguće izazvani vakcinom.

Holandski Centar za istraživanje neželjenih dejstava Lareb je danas objavio da je među 400.000 datih vakcina Astrazeneka do sada ustanovljeno da je kod pet žena između 25 i 65 godina došlo do tromboze u kombinaciji sa sniženim brojem krvnih zrnaca, a jedna žena je umrla.

Kod svih pet žena u roku od deset dana od vakcinacije razvila se masivna plućna embolija.

U toku je ispitivanje da li postoji veza između vakcinacije i tromboze.

Prekid vakcinacije građana mlađih od 60 godina trajaće do srede, 7. aprila, kada se očekuje novi detaljni izveštaj Evropske agencije za ljekove, te će holandska Služba za kontrolu ljekova SGB i Ministarstvo zdravlja ponovo razmotriti primjenu vakcine Astrazeneka.

Vakcinacija vakcinom Astrazeneka je u Holandiji već bila privremeno prekinuta od 15. do 28. marta, a nastavljena je poslije istrage Evropske agencije za ljekove i saopštenja da je ta vakcina bezbedna.

Njemačka je u srijedu odlučila da Astrazenekom vakciniše samo starije od 60 godina, dok se Kanada odlučila za starosnu granicu od 55 godina.

Bonus video: