Sakašvili uhapšen u Kijevu, u zatvoru počeo štrajk glađu

Sakašvili je navodno primio novac od bivšeg, smijenjenog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, koji trenutno živi u egzilu u Rusiji, kako bi organizovao državni udar. Ako se utvrdi da je Sakašvili kriv, mogao bi dobiti do pet godina zatvora
0 komentar(a)
Mihail Sakašvili, Foto: Reuters
Mihail Sakašvili, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2017. 09:37h

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji je u međuvremenu postao opoziciona ličnost u Ukrajini, uhapšen je u petak, par dana nakon što je prvi pokušaj hapšenja završio njegovim oslobađanjem uz pomoć pristalica.

Hapšenje u petak veče na svom Facebook profilu potvrdio je i ukrajinski državni tužilac Juri Lucenko.

U međuvremenu, kako prenosi Tanjug, Sakašvili je u zatvoru započeo štrajk glađu, saopštio je njegov advokat.

Specijalne snage uhapsile su 49-ogodišnjeg političara u centru glavnog grada Ukrajine i odvele ga u pritvor, napisao je Lucenko.

Sakašvilijevi saradnici takođe su potvrdili da je došlo do hapšenja.

Prema pisanju medija, za Sakašvilijem je bio izdat nalog za hapšenje, a njegove pristalice u utorak su spriječili pokušaj hapšenja tako što su ga izvukli iz policijskog kombija. Nakon toga on je otišao ispred predsjedničke palate da traži ostavku predsjednika Petra Porošenka.

Tužilaštvo između ostalog optužuje Sakašvilija da je pomagao kriminalnu organizaciju. Navodi se i da je primio novac od bivšeg, smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča, koji trenutno živi u egzilu u Rusiji, kako bi organizovao državni udar. Ako se utvrdi da je Sakašvili kriv, mogao bi dobiti do pet godina zatvora, prenosi agencija Hina.

Njegov nekadašnji saveznik, ukrajinski predsjednik Porošenko pomogao je Sakašviliju da dođe 2015. u Ukrajinu i postane čelnik regije Odesa na Crnom moru. Nakon godinu i po Sakašvili je dao ostavku na tu dužnost optužujući Porošenka za ukorijenjenu korupciju i tražeći njegovu ostavku.

Dok je Sakašvili prije nekoliko mjeseci bio van zemlje Porošenko mu je uskratio ukrajinsko državljanstvo. Sakašvili je u septembru ilegalno došao u Ukrajinu, prešavši granicu iz Poljske tokom masovnog sukoba njegovih pristalica i ukrajinskih vlasti.

Odmah nakon hapšenja na Facebook profilu Sakašvilija osvanuo je poziv na okupljanja.

Iako uživa snažnu podršku među svojim pristalicama, Sakašvili u Ukrajini dobija prilično malu podšku. Samo 1,7 odsto birača podržava njegovu stranku Pokret novih snaga, pokazalo je ispitivanje koje je u oktobru sproveo Centar Razumkov iz Kijeva.

Njegove pristalice smatraju ga neustrašivim borcem protiv korupcije, dok kritičari smatraju da malo stvarnog sadržaja stoji iza njegove retorike.

Bonus video: