malo prirodnih koalicionih partnera

Borisova očekuju teški pregovori

Nedjelje pregovora, ili čak novi izbori, ne mogu biti isključeni što bi Bugarskoj moglo otežati pristup EU Fondu za oporavak od 750 milijardi eura koji je usmjeren za pomoć izgradnje ekonomija širom bloka nakon pandemije koronavirusa.

3483 pregleda 0 komentar(a)
Borisov na glasanju, Foto: Reuters
Borisov na glasanju, Foto: Reuters

Dugogodišnji bugarski premijer Bojko Borisov juče je, prema rezultatima izlaznih anketa, pobijedio na parlamentarnim izborima i sada ga očekuju složeni koalicioni pregovori kako bi obezbijedio još jedan četvorogodišnji mandat u najsiromašnijoj državi Evropske unije.

Izlazne ankete su pokazale da će Borisovljev GERB desnog centra biti najveća partija u parlamentu sa osvojenih oko 25 odsto glasova, što je znatno manje od 33, 5 odsto koliko je osvojio prije četiri godine.

Nakon decenije dominiranja bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicionih partnera u podijeljenom parlamentu, a većina grupacija odbacuje direktnu saradnju sa GERB-om.

Nedjelje pregovora, ili čak novi izbori, ne mogu biti isključeni što bi Bugarskoj moglo otežati pristup EU Fondu za oporavak od 750 milijardi eura koji je usmjeren za pomoć izgradnje ekonomija širom bloka nakon pandemije koronavirusa.

Bivši vatrogasac i tjelohranitelj, Borisov, 61 pokušavao je da demonstrira svoj uspjeh u modernizaciji bugarske infrastrukture u kampanji nakon masovnih protesta protiv korupcije prošlog ljeta koji su doprinijeli padu njegove popularnosti.

Njegove opcije za formiranje koalicije dodatno komplikuje osnivanje antiestablišment partije „Postoji takav narod“ popularnog televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trufonova koja je prema izlaznoj anketi Galup internešnal osvojila 17,1 odsto glasova.

Prema anketi koju je sproveo Alfa risrč Trifunov je osvojio 15,2 odsto glasova dok su opozicioni socijalisti na drugom mjestu sa 17,6 procenata.

Trfunov, 54, čijim koncertima na kojima on pjeva patriotske pjesme prisustvuju hiljade ljudi, odbacio je mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju sa GERB-om ili socijalistima.

Tokom vlade Borisova prosječna zarada u Bugarskoj porasla je za preko 36 procenata na oko 1, 468 leva (750 eura), državni dug je smanjen, a država je u redu za ulazak u eurozonu.

Međutim, neuspjeh vlade da suzbije endemsku korupciju i reformiše pravosuđe rezultirali su masovnim protestima koji su tokom 2020. trajali mjesecima. Demonstranti su optuživali Borisova da se dodvoravao lokalnim oligarsima i da je kanalisao pomoć od EU preduzećima bliskim GERB-u, što on odbacuje. Prema Transparensi internešnalu Bugarska je najkrumpiranija država Evropske unije. U nedavnom izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima naglašeni su ozbiljni problemu u nezavisnosti pravosuđa i oblasti medijskih sloboda.

Predsjednik Rumen Radev, kritičar Borisova, kazao je da su Bugarskoj potrebna nova lica i ideje. „Ovi izbori će biti prvi korak ka povratku u normalnost, zakonima i pravilima“, kazao je Radev nakon glasanja.

Preporučujemo za Vas