Izbori na Grenlandu: Da li će međunarodne kompanije moći da eksploatišu nalazišta rijetkih metala?

Dosadašnji grenlandski premijer Kim Kilsen zalagao se da se vlasniku rudnika, australijskoj kompaniji Grenland minerals, čiji su najveći dioničari Kinezi, što prije da zeleno svjetlo za početak opreracija

5912 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Grenlanda, Foto: Reuters
Detalj sa Grenlanda, Foto: Reuters

Na Grenlandu se danas održavaju vanredni izbori od čijeg će ishoda zavisiti i da li će međunarodne kompanije dobiti zeleno svjetlo da eksploatišu bogata nalazišta rijetkih zemnih metala na toj autonomnoj danskoj teritoriji.

Odluku o održavanju prijevremenih izbora donijeta je nakon što je u februaru iz tripartitne vladajuće koalicije istupila stranka desnog-centra Demokrate, čime je vlada predvođena strankom Naprijed ostala bez većine u Inatsisartutu, grenlandskom parlamentu koji čini samo 31 poslanik.

Jedan od razloga za izlazak Demokrata iz vlade bila su upravo duboka razmimoilaženja oko predloženog projekta eksploatacije urana i rijetkih metala na jugozapadu Grenlanda.

Zagovornici rudarskog projekta Kvanefjeld u njemu vide šansu za otvaranje novih radnih mjesta i za ekonomski prosperitet.

Dosadašnji grenlandski premijer Kim Kilsen zalagao se da se vlasniku rudnika, australijskoj kompaniji Grenland minerals, čiji su najveći dioničari Kinezi, što prije da zeleno svjetlo za početak opreracija.

Erik Jensen, koji je krajem 2020. naslijedio Kilsena na čelu partije Naprijed i koji važi za vatrenog pobornika nezavisnosti Grenlanda, protivi se davanju rudarske licence australijskoj kompaniji.

Ankete ukazuju da bi iz izbora kao najjača snaga u parlamentu mogla da izađe lijevo orijentisana partija Zajednica naroda (Inuit Ataqatigiit), koja se oštro protivi rudarskom projektu.

Ta partija tvrdi i da se većina od oko 56.000 stanovnika Grenlanda, uglavnom pripadnika autohtonog naroda Inuita, protivi projektu, i to uglavnom iz ekoloških razloga.

Sam projekat po svom značaju prevazilazi granice Grenlanda, pošto prostranstva te zemlje, koja su dijelom prekrivena vječitim ledom, prema procjenama američke geološke službe, kriju neka od najvećih neistraženih nalazišta rijetkih minerala u svijetu.

Procjene ukazuju da se u rudarskom basenu Kvanefjeld nalaze najveći depoziti retkih metala izvan Kine, na koju trenutno otpada više od 90 odsto svjetske proizvodnje tih elemenata, neophodnog dijela savremenih tehnologija - od pametnih telefona, preko mikročipova, pa do baterija za električne automobile.

Grenland, najveće ostrvo na svijetu, kao samoupravna teritorija pod danskom krunom ima svoju vladu i parlament, ali je vezan za Dansku u odbrambenoj, spoljnoj i monetarnoj politici.

Bonus video: