"Navaljni zatvoren u uslovima sličnim mučenju, moguće je da ga polako ubijaju"

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti šta se zapravo događa s njim", kazala je za Rojters generalna sekretarka AI Agnes Kalamar

9385 pregleda 18 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren je u uslovima koji su slični mučenju i moguće je da ga polako ubijaju, poručila je u srijedu organizacija za ljudska prava Amnesty Internešnal (AI), prenosi Rojters.

Iz te organizacije tvrde da je pritvoreni Navaljni, koji je prošle godine otrovan bojnim otrovom novičokom, sada podvrgnut nedostatku sna te da u zatvoru nema ljekara kojem može vjerovati.

Zatvor u kojem se nalazi Navaljni
Zatvor u kojem se nalazi Navaljnifoto: Reuters

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti šta se zapravo događa s njim", kazala je za Rojters generalna sekretarka AI Agnes Kalamar.

"Jasno je da ruske vlasti krše njegova prava. Moramo učiniti više", rekla je.

"(Oni) su ga već pokušali ubiti, sada su ga pritvorili i drže ga u zatvorskim uslovima koja su slična mučenju”, kazala je Kalamar.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prošle sedmice je započeo štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primjerenu ljekarsku brigu zbog akutnog bola u leđima i nogama.

Kremlj je odbio da komentariše zdravstveno stanje Navaljnog, istakavši da je to stvar državne zatvorske službe.

Ta služba je prošle sedmice kazala da Navaljni dobija potrebno liječenje.

Navljani je zatvoren u februaru ove godine, a osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Moskva, koja je odbacila optužbe za trovanje, smatra da je cilj političkog djelovanja Navaljnog destabilizacija Rusije.

Kalamar je kazala kako je loš tretman prema Navaljnom došao u vrijeme kada je pandemija koronavirusa pojačala društvene nejednakosti te povećala državnu represiju u nekim zemljama.

Tvrdi da su neke vlade instrumentalizovale pandemiju protiv manjinskih grupa kako bi ugasili neslaganje i ljudska prava, dok je u drugim zemljama zabilježena normalizacija protivepidemijskih mjera koje su ograničile građanske slobode.

“Covid-19 proširio je represiju”, kazala je Callamard.

Bonus video: