U Sloveniji smanjen broj novih infekcija, ali su bolnice i dalje pune

Na institutu "Jožef Štefan", gdje se rade naučne projekcije epidemije, naveli su da će se reprodukcijski broj širenja epidemije uskoro smanjiti na ispod jedan, što će omogućiti bolju kontrolu situacije i praćenje novozaraženih i njihovih kontakata

4012 pregleda 1 komentar(a)
Ljubljana (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ljubljana (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 287 novih zaraza koronavirusom i umrlo je sedam oboljelih od kovida-19, ali statistički podaci razvoja epidemije prema ocjeni vlade pokazuju da je 11-dnevno zatvaranje dalo rezultate iako su bolnice i dalje pune.

"S umjerenim optimizmom možemo konstatovati da se eksponencijalni rast zaraza nešto smanjio, ali to ne znači da nam više nisu potrebne nikakve mjere", izjavila je epidemiološkinja Mateja Logar na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Ona je posebno upozorila na dalji rast hospitalizacija, posebno na intenzivnim kovid odjeljenjima, što je razlog za zabrinutost i upozorila da mjere i dalje treba prilagođavati situaciji, prenijela je Hina.

Sa 1.484 PCR testa potvrđeno je 287 novih infekcija ili 19,3 posto, objavila je danas slovenačka vlada na Tviteru.

To je napredak u odnosu na prošlu nedjelju kad je u nekim danima svaki četvrti test bio pozitivan, broj umrlih jednak je kao i dan ranije, broj aktivnih slučajeva nešto je manji od 14.000.

Najviše zabrinjava podatak o punim bolnicama u kojima je trenutno 615 kovid pacijenata, sedam više nego juče, a raste i broj teže oboljelih.

Na institutu "Jožef Štefan", gdje se rade naučne projekcije epidemije, naveli su da će se reprodukcijski broj širenja epidemije uskoro smanjiti na ispod jedan, što će omogućiti bolju kontrolu situacije i praćenje novozaraženih i njihovih kontakata.

Istakli su da je 11-dnevno zatvaranje, koje se završilo danas, dalo rezultate, a očekuju da bi za nekoliko nedjelja moglo da dođe do poravnanja epidemijske krive i postepenog pada broja oboljelih.

Optimizam kod vlade stvara i ubrzana kampanja vakcinacije protiv kovida-19, pa je i dalje cilj imunizacija polovine odrasle populacije ovog ljeta.

Vladin koordinator za vakcinaciju Jelko Kacin izjavio je sinoć da bi u avgustu mogao biti nadoknađen zaostatak u vakcinaciji uzrokovan premalim količinama vakcinama.

Prema podacima Instituta za javno zdralvje (NIJZ) u Sloveniji je do sada vakcinisano 332.738 ljudi, a dvije doze je primilo već 15 odsto populacije.

Bonus video: