I Rusija i Ukrajina održavaju vojne vježbe

Ukrajina saopštila da se Rusija sprema za moguće smještanje nuklearnog oružja na Krimu

9103 pregleda 11 komentar(a)
Sa vježbi ukrajinske vojske blizu granice Krima, Foto: Reuters
Sa vježbi ukrajinske vojske blizu granice Krima, Foto: Reuters

Rusija i Ukrajina su danas održale vojne vježbe, a ministri spoljnih poslova i odbrane NATO su počeli vanrednu sjednicu povodom nagomilavanja ruskih trupa blizu ukrajinske granice, prenio je Rojters.

SAD i NATO su alarmirani velikim nagomilavanjem ruskih trupa blizu Ukrajine i na Krimu, a dva američka ratna broda bi trebalo da uplove u Crno more ove nedjelje.

Rusija, koja je saopštila da je potez američke mornarice neprijateljska provokacija i upozorila Vašington da se kloni Krima i njene crnomorske obale, kaže da je nagomilavanje tronedjeljna vojna vježba za testiranje borbene gotovosti, u odgovoru na prijeteće ponašanje NATO-a. Vježba bi, kako je saopštila, trebalo da se okonča u roku od dvije nedjelje.

Uoči dolaska američkih ratnih brodova, ruska mornarica je danas počela manevar u Crnoj moru, vježbajući pucanje na kopnene i vazdušne mete. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u utorak je pozvao Moskvu da prekine nagomilavanje trupa.

Ukrajinska državna bezbjednosna služba SBU saopštila je da sprovodi obimne "antiterorističke" vježbe u južnoj Hersonskoj oblasti blizu Krima, koji je Rusija pripojila 2014.

Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblasti
Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblastifoto: Reuters

U saopštenju SBU se, kako prenosi Rojters, navodi da u vježbama učestvuju ukrajinske oružane snage, graničari i policija.

"Strateški važni objekti kritične infrastrukture Hersonske oblasti su pod intenzivnom kontrolom ... Prije sve, to se odnosi na luke, postrojenja za snabdijevanje vodom, aerodrome, mostove i tornjeve za proizvodnju gasa," saopšteno je.

Ranije danas, objavljeno je da ukrajinska vojska vježba odbijanje tenkovskog i pješadijskog napada blizu granice Krima.

Ministar odbrane Andrij Taran je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu rekao da se Rusija sprema za potencijalno smještanje nuklearnog oružja na Krimu. On je takođe upozorio da bi Moskva mogla napasti Ukrajinu kako bi osigurala zalihe vode za pripojeno poluostrvo.

"Infrastruktura Krima se priprema za potencijalno smještanje nuklearnog oružja. Samo prisustvo nuklearne municije na poluostrvu može izazvati čitav niz složenih političkih, pravnih i moralnim problema," rekao je Taran.

On nije ponudio nikakve dokaze za to, ali je rekao da ne Rusija nagomilala 110.000 vojnika na granici Ukrajine u 56 taktičkih grupa veličine bataljona, navodeći najnovije obavještajne podatke Kijeva.

Sukobi između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista intenzivirani su posljednjih nedjelja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je u Briselu razgovarao sa Stoltenbergom uoči video konferencije svih 30 saveznika NATO, rekao je da će se Alijansa "pozabaviti agresivnim akcijama Rusije u Ukrajini i oko nje".

Kremlj: Samit zavisi od ponašanja SAD-a

Odnosi Rusije i SAD su dodatno pogoršani prošlog mjeseca kada je predsjednik SAD Džo Bajden rekao da misli da je njegov ruski kolega Vladimir Putin "ubica", zbog čega je Moskva pozvala svog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije. On se, međutim, još nije vratio.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa Putinom, Bajden je predložio da održe samit i razgovaraju o nizu pitanja, uključujući smanjenje tenzija oko Ukrajine.

Kremlj je danas saopštio da predloženi samit, u nekoj evropskoj zemlji, zavisi od budućeg ponašanja SAD, što je zvučalo kao aluzija na potencijalne američke sankcije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskovfoto: Reuters

Rusija redovno optužuje NATO da destabilizuje Evropu jačanjem vojnog prisustva u baltičkim državama i Poljskoj, nakon pripajanja Krima.

NATO je demantovao tvrdnju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da Alijansa raspoređuje 40.000 vojnika i 15.000 komada oružja i vojne opreme blizu ruskih granica, uglavnom u crnomorskoj i baltičkoj oblasti.

Bonus video: