prikupljeno dovoljno sredstava

Ministarka: Notr Dam će biti ponovo otvoren 2024.

Ministarka Bašlo će sjutra obići katedralu sa predsjednikom Makronom, na drugu godišnjicu požara koji je djelimično oštetio to srednjevjekovno remek djelo gotske arhitekture u srcu Pariza

2844 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Katedrala Notr Dam u Parizu, teško oštećena u požaru prije dvije godine, biće ponovo otvorena 2024. godine, obećala je danas francuska ministarka kulturu Rozlin Bašlo (Roselyne Bachelot) i objavila da prikupljeno dovoljno sredstava da se to sprovede.

Do sada je u vidu poklona i obećanih sredstava prikupljeno 833 miliona eura, što dozvoljava da se obnovi katedrala, rekla je ministarka u obraćanju Senatu, gornjem domu parlamenta.

"Mogu vam reći da će 2024. katedrala Notr Dam u Parizu biti ponovo otvorena", rekla je ona.

Ministarka će sjutra obići katedralu sa predsjednikom Emanuelom Makronom, na drugu godišnjicu požara koji je djelimično oštetio to srednjevjekovno remek djelo gotske arhitekture u srcu Pariza 15. aprila 2019. godine.

Francuski predsjednik je tada zatražio da se katedrala, čiji krov i vrh su uništeni u plamenu, obnovi za pet godina.

Makronov predstavnik za tu obnovu general Žan Lui Gergelen je takođe rekao da će katedrala biti ponovo otvorena 2024. godine. Međutim, svi radovi neće biti završeni tog datuma.

Preporučujemo za Vas