Vlada Kipra se vakcinisala AstraZenekom

"Želimo da pošaljemo snažnu poruku da je vakcinacija to što je važno, a ne sama vakcina", rekao je predsjednik države Nikos Anastasijades

4434 pregleda 1 komentar(a)
Ministarka pravosuđa Emili Jolitis, Foto: Reuters
Ministarka pravosuđa Emili Jolitis, Foto: Reuters

Vlada Kipra vakcinisala se protiv kovida-19 AstraZenekom u pokušaju da podigne povjerenje javnosti u tu vakcinu britansko-švedske kompanije.

Pošto su agencije za ljekove Velike Britanije i Evropske unije potvrdile da postoji veza između rijetkih slučajeva tromboze i primanja AstraZeneke, neke države su ograničile korišćenje te vakcine za određene starosne dobi ili su u potpunosti prestale da je koriste.

Osam ministara, dva zamjenika ministara i još tri visoka zvaničnika vakcinisala su se AstraZenekom u Nikozij.

"Želimo da pošaljemo snažnu poruku da je vakcinacija to što je važno, a ne sama vakcina", rekao je predsjednik države Nikos Anastasijades koji je u januaru primio vakcinu kompanije Fajzer/Biontek.

Još dva člana kiparske vlade vakcinisana su ranije zbog svojih godina, prenosi agencija Hina.

Poput nekih drugih članica EU, Kipar je privremeno zaustavio vakcinisanje AstraZenekom sredinom ožujka, ali je nastavio pošto je Evropska agencija za ljekove (EMA) objavila da su koristi toe vakcine i dalje puno veće od rizika.

Kipar trenutnom brzinom može očekivati da će vakcinisati 70 odsto populacije do kraja juna, čime će država, kako je kazao ministar zdravlja Konstatinos Joanu, steći kolektivni imunitet.

Bonus video: