"Žmurke" u Kijevu: Sakašvili kampuje, neće da se preda, policija pretresla pogrešan šator

Bivši predsjednik Gruzije, koji je sada postao glavni opozicioni političar, rekao je da je tužilaštvo dobrodošlo da ga vidi
78 pregleda 0 komentar(a)
Mihail Sakašvili, Foto: Reuters
Mihail Sakašvili, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 11:13h

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili poručio je danas da se neće predati ukrajinskim vlastima nakon što mu je tužilaštvo dalo ultimatum od 24 sata za predaju.

Vlasti su u utorak pokušale da privedu Sakašvilija, ali su ga pristalice izvukle iz kombija kojim je policija trebalo da ga odveze na saslušanje.

Svemu je prethodila drama pošto je Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, prijetio da će skočiti sa krova kuće u Kijevu.

AP navodi da Sakašvili i njegove pristalice "kampuju" ispred zgrade parlamenta zahtijevajući ostavku ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Na desetine pripadnika ukrajinske policije uletjelo je jutros u jedan od "protestnih šatora" u pokušaju da privedu Sakašvilija.

Sakašvili je rekao da je policija pretresla pogrešan šator, nastavljajući tako, kako konstatuje Rojters, igru "žmurke" sa ukrajinskom policijom.

Bivši predsjednik Gruzije, koji je sada postao glavni opozicioni političar, rekao je da je tužilaštvo dobrodošlo da ga vidi, ali da nema namjeru da se preda.

"Spreman sam da se sastanem sa istražiteljima tužilaštva u gradu šatora", naglasio je Sakašvili.

Agencije prenose da je trenutno mirno ispred zgrade parlamenta, ali da su primjetne jake policijske snage. Kako se navodi, raspoređeno je na stotine pripadnika policije i nacionalne garde.

Pokušaj pritvaranja Sakašvilija je pokrenulo strahovanja da bi Ukrajina mogla da se nađe pred novom političkom krizom, najvećom od "Majdana" 2014. godine.

Služba bezbjednosti Ukrajine saopštila je u utorak da je Sakašvili optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi.

Prije toga je Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov rekao da je njegov klijent optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti.

Sakašvili je ranije izjavio da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

"Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada i moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade", rekao je Sakašvili koji je u nedjelju organizovao miting u centru Kijeva.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmjene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsjednika.

Bonus video: