Tusk: EU na strani Irske u rješavanju granice sa Velikom Britanijom

"Želim vrlo jasno da kažem da, ukoliko britanska ponuda bude neprihvatljiva za Irsku, biće i za EU", rekao je Tusk novinarima poslije sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2017. 18:49h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je danas u Dablinu da ukoliko britanski predlog za rješavanje pitanja granice sa Irskom poslije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) bude neprihvatljiv za Irsku, neće ga prihvatiti ni EU.

"Želim vrlo jasno da kažem da, ukoliko britanska ponuda bude neprihvatljiva za Irsku, biće i za EU", rekao je Tusk novinarima poslije sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

"Znam da će to moža teško da prihvate neki britanski političari. Irska je članica EU, dok Velika Britanija odlazi iz Unije", rekao je Tusk i dodao da EU u "potpunosti podržava" zahtjev Irske da se ne uspostavi "fizička granica" sa Sjevernom Irskom.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Irske su i zahtjevi EU.

EU je ranije pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva, kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o izlasku Velike Britanije iz Unije (Bregzit).

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji poslije Bregzita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama.

Druga faza pregovora odnosiće se na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU.

Bonus video: