Predsjednici zemalja EU: Konferencija jedinstvena prilika za oblikovanje zajedničke budućnosti

Lideri članica EU naveli su da su izazovi sa kojima se Evropljani suočavaju višestruki, od borbe s klimatskom krizom i stvaranja zelenih ekonomija, do težnje za digitalnom transformacijom evropskih društava

2265 pregleda 0 komentar(a)
Zastava EU na Šumanovom trgu u Briselu, Foto: Reuters
Zastava EU na Šumanovom trgu u Briselu, Foto: Reuters

Predsjednici zemalja Evropske unije uputili su danas povodom Dana Evrope, 9. maja, zajedničko pismo građanima i pozvali ih da iskoriste Konferenciju o budućnosti Evrope kao "jedinstvenu priliku" za oblikovanje zajedničke budućnosti.

U zajedničkom pismu građanima, predsjednici zemalja EU uputili su "najbolje želje svim evropskim građanima povodom Dana Evrope", saopšteno je iz kancelarije predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"Ovaj Dan Evrope je poseban. Drugu godinu zaredom slavimo ga u izazovnim okolnostima pandemije kovida-19. Saosjećamo sa svima onima koji su patili zbog pandemije. Ovogodišnji Dan Evrope takođe je poseban jer označava početak Konferencije o budućnosti Evrope. Pozivamo sve građane EU da iskoriste ovu jedinstvenu priliku kako bismo oblikovali našu zajedničku budućnost", navodi se u pismu.

Predsjednici su ponovili da su "okolnosti oko ove rasprave o budućnosti Evrope vrlo drukčije od onih prethodnih godina."

"Možda se čini da nema dovoljno vremena za dubinsku raspravu o budućnosti Evrope u sadašnjoj situaciji. Naprotiv, pandemija kovida-19 podsjetila nas je na ono što je uistinu važno u našim životima: naše zdravlje, naš odnos s prirodom, naš odnos s bližnjima, međusobna solidarnost i zajednički rad. Otvorila je pitanja o načinu na koji živimo naše živote. Otkrila je jake i slabe strane evropskih integracija. O svemu tome treba da razgovaramo".

Navodi se da su izazovi sa kojima se Evropljani suočavaju višestruki, od borbe s klimatskom krizom i stvaranja zelenih ekonomija, do težnje za digitalnom transformacijom evropskih društava.

"Biće potrebno da razvijemo nove metode i nova rješenja. Budući da smo demokratije, naša snaga je u angažovanju glasova unutar naših društava, kojih je mnogo, da bismo pronašli najbolji put naprijed. Što više ljudi učestvuje u širokoj i nepristrasnoj raspravi, to bolje za našu Uniju", stoji u zajedničkom pismu predsjednika članica EU.

U pismu se podsjeća da je "evropski projekt bez istorijskog presedana", i navodi da je 70 godina prošlo od potpisivanja Ugovora o osnivanju Evropske zajednice za ugljen i čelik, odnosno 64 godine od rođenja Evropske zajednice u Rimu, kada su evropski čelnici pronalazili načine kako objediniti ratom zahvaćenu Evropu, dok su istok i zapad Evrope prije 30 godina počeli tješnje da se povezuju, i "vrlo različite zemlje udružile su se u Evropsku uniju".

"Svaka zemlja ima svoje istorijsko iskustvo i svoje breme iz prošlosti, s kojima se suočava samostalno i u odnosima s drugim zemljama. Evropski projekat je projekat mira i pomirenja. Tako je bilo od njegovog začeća, tako je i danas. Zalažemo se za zajedničku stratešku viziju Evrope, Evrope koja je cjelovita, slobodna, ujedinjena i u miru", navodi se u pismu.

Predsjednici su naglasili da su "sva temeljna načela evropskih integracija posebno relevantna i danas: sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, vladavina prava i sloboda izražavanja, solidarnost, demokratija i lojalnost među državama članicama".

Upitali su se kako se može zajednički osigurati da ta temeljna načela evropskih integracija budu relevantna i ubuduće i kako najbolje ojačati evropsku saradnju i solidarnost i osigurati izlazak iz zdravstvene krize na način koji će sve učiniti otpornijima na buduće izazove.

"Iako se Evropska unija možda ponekad čini nespremnom za suočavanje s brojnim izazovima koji su se pojavili u protekloj deceniji – od ekonomske i finansijske krize do izazova u izgradnji pravednog i poštenog migracijskog sastava EU, te tekuće pandemije – svjesni smo da bi svakome od nas bilo puno teže da smo sami", stoji u pismu.

U pismu je konstatovano da je potrebna snažna i djelotvorna Evropska unija, koja će biti svjetski predvodnik u prelazu na održivi i klimatski neutralan razvoj, odnosno razvoj poduprt digitalnim tehnologijama, s kojom se svi mogu poistovjetiti, znajući sa sigurnošću da smo učinili sve što možemo u korist budućih naraštaja.

"Zajedno to možemo postići. Konferencija o budućnosti Evrope će biti prilika da otvoreno razgovaramo o Evropskoj uniji i da saslušamo naše građane, posebno mlade. Ona otvara prostor za dijalog, razgovor i raspravu o tome što očekujemo od EU sjutra i kako možemo pridoneti danas. Moramo razmišljati o našoj zajedničkoj budućnosti; stoga vas pozivamo da se pridružite raspravi kako bismo zajedno pronašli put naprijed", zaključuje se u pismu predsjednika zemalja EU upućenom evropskim građanima.

Bonus video: