Sudija kojeg je ubila mafija proglašen blaženim

Livatina je usmrtio tim ubica mafije, koji je pucao na njegov automobil dok je vozio auto-putem na Siciliji

10903 pregleda 7 komentar(a)
Livatino je ubijen kada je imao 37 godina, Foto: Wikimedia Commons
Livatino je ubijen kada je imao 37 godina, Foto: Wikimedia Commons

Rimokatolička crkva proglasila je juče italijanskog sudiju Rosarija Livatina, kojeg je ubila mafija na Siciliji 1990. godine, blaženim što je posljednja faza prije mogućeg proglašenja za sveca u Rimokatoličkoj crkvi.

Livatina je usmrtio tim ubica mafije, koji je pucao na njegov automobil dok je vozio auto-putem na Siciliji. Uprkos rizicima, on je odbijao naoružanu pratnju. Pokušao je da pobjegne napadačima, ali su ga uhvatili i ubili na jednoj livadi.

Poznat i kao „dječak sudija“ zbog toga što je izgledao mnogo mlađe od njegovih 37 godina, Livatino je predvodio mnoge istrage o mafiji u vrijeme kada je bjesnio rat između sicilijanskih klanova, podjeća Rojters. Bio je poznat po tome što je svakodnevno obavljao molitvu prije ulaska u sudnicu.

On je beatifikovan na službi u katedrali Agriđento na Siciliji, gdje se nalazi staklena kutija u kojoj je kao relikvija izložena njegova krvava košulja. Obraćajući se vjernicima u Vatikanu, papa Franjo je pohvalio mladog sudiju.

„Tokom njegove službe zajednici kao izvanredni sudija, koji nikada sebi nije dozvolio da bude korumpiran, on je radio svoj posao ne da bi osuđivao već da bi rehabilitovao“, kazao je papa Franjo. „Neka njegov primjer posluži svima, naročito za sudijama, kao inicijativa za lojalne branitelje legalnosti i slobode“.

Tri godine nakon njegove smrti, papa Jovan Pavle Drugi posjetio je Siciliju i o Livatinu govorio kao o „mučeniku za pravdu“.

Neposredno nakon susreta sa roditeljima ubijenog Livatina, Jovan Pavle je postao je prvi lider rimokatoličke crkve koji je javno osudio mafiju.

Organizatori ubistva i napadači na Livatina uhapšeni su i osuđeni.

Papa Franjo je u decembru pokrenuo proces njegove beatifikacije, odobrivši dekret mučeništva što znači da nema potrebe da Livatinu bude pripisano čudo kako bi bio proglašen za sveca.

Rimokatolička crkva propovijeda da samo Bog čini čuda, ali da sveci za koje se vjeruje da su sa Bogom djeluju u ime ljudi koji im se mole. Čudom se obično smatra medicinski neobjašnjivo izlječenje neke osobe.

Bonus video: