Grčka ulazi u trku s ostalim sredozemnim zemljama u privlačenju turista posle lokdauna

Druge sredozemne zemlje takođe pokušavaju da uvedu razne prednosti za privlačenje turista

5412 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčka je počela turističku sezonu danas, ulazeći u trku sa drugim zemljama Sredozemlja za privlačenje turista koji izlaze iz zaključavanja zbog koronavirusa.

Evropska unija još nije aktivirala svoj sistem zdravstenih putnih propusnica ali južne zemlje članice Unije ne čekaju utjerane u duboki dug zbog pandemije i posebno zavisne od prihoda od turizma.

Hrvatska se već ponovo otvorila, kao i Kipar, a danas se pridružila Grčka gdje je lokalnim stanovnicima dozvoljeno da napuste kuće bez elektronske dozvole prvi put posle šest mjeseci.

Prošle godine je broj posjetilaca u Grčkoj pao za 78,2 odsto, na 7,4 miliona u odnosu na rekordnih 34 miliona 2019. godine prema zvaničnim podacima, s odgovarajućim padom prihoda od turizma.

Grčka se nada da će se vratiti na polovinu broja posjetilaca iz 2019. godine. Obećala je da će završiti vakcinaciju cjelokupnog ostrvskog stanovništva u narednih šest nedjelja i čak neće tražiti obavezne testove za turiste koji su primili vakcine proizvedene u Rusiji i Kini, a koje nisu odobrene u samoj Grčkoj.

Druge sredozemne zemlje takođe pokušavaju da uvedu razne prednosti za privlačenje turista.

Malta obećava posjetiocima vaučere za ronjenje i keš popuste za klijente luksuznih hotela.

U Turskoj strani posjetioci oslobođeni su obaveza ostajanja kod kuće koje važi za turske državljane i tako uživaju u praznom Istanbulu, i slabo posjećenim ljetovalištima. Od ponedeljka putnici iz Kine, Britanije, Australije i još 13 zemalja će moći da uđu u Tursku čak i bez negativnog kovid-19 testa.

Portugal je za sada jedina južnoevropska zemlja koja je ušla na britansku takozvanu zelenu listu destinacija oslobođenih karantina. Putnici u Britaniji skočili su na ovu vijest, rekla je predstavnica portala za poređenje cijena za odmore TravelSupermarket.

Prema njenim riječima ako se porede pretrage za cijene paketa odmora na nedjeljnom nivou, na tom portalu su pretrage za pakete odmora u Portugalu porasle 865 odsto.

U susjednoj Španiji ministarka za trgovinu i turizam Rejes Maroto rekla je da je njena vlada u stalnim konsultacijama sa Britanijom u nastojanju da se unaprijedi status Španije po pitanju putovanja. Oko 18 miliona Britanaca putovalo je u Španiju 2019. godine.

Italija će, kako se očekuje, ovog vikenda ukinuti obavezni petodnevni karantin za putnike iz EU, Britanije i Izraela, ali mnogi u ugostiteljskoj industriji očekuju još jednu tešku godinu.

"Mislim da će turizam da poraste ali vrlo sporo. Za ovu godinu treba da prihvatimo šta god dođe", rekla je Elizabeta Menardi, direktorka hotel apartmana "Ca'Foscolo" u Veneciji.

Hotel je obično potpuno rezervisan cijele godine, a trenutno radi sa 20 odsto kapaciteta.

Menardi je rekla da obično u januaru dobiju mnogo rezervacija za ljeto, i da je to prestalo, tako da ne znaju šta će biti.

"Ljudi naprave rezervaciju, zatim otkažu, to je kao igra", rekla je ona.

Bonus video: