Erdogan: Treba zaustaviti izraelsko masakriranje Palestinaca

"Ukoliko međunarodna zajednica ne kazni sankcijama Izrael koji čini zločin protiv čovječnosti, Palestinci će i dalje biti masakrirani"

2404 pregleda 11 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na uvođenje međunarodnih sankcija Izraelu kako bi prestao da "masakrira" Palestince.

"Ukoliko međunarodna zajednica ne kazni sankcijama Izrael koji čini zločin protiv čovječnosti, Palestinci će i dalje biti masakrirani", rekao je Erdogan u telefonskom razgovoru sa papom Franjom.

Erdogan već nekoliko dana vodi razgovore sa stranim liderima i velikodostojnicima u nastojanjima da se zaustavi velika izraelska ofanziva na pojas Gaze.

Od 10. maja je ubijeno 197 Palestinaca, uključujući najmanje 58 djece, a više od 1.200 osoba je ranjeno. Na izraelskoj strani je ubijeno 10 osoba, uključujući jedno dijete, a 294 osobe su ranjene u raketiranjima iz pravca Gaze.

Kako je saopštilo tursko predsjedništvo, Erdogan je rekao da "izraelski okupator, koji blokira pristup džamiji al-Aksa i crkvi Svetog groba (u istočnom Jerusalimu), ubija nedužne civile na palestinskoj zemlji".

"Ovo varvarstvo takođe ugrožava regionalnu bezbjednost", ukazao je on.

Papa je u nedjelju upozorio na "spiralu smrti i uništenja" u sukobima na Bliskom istoku, ocjenjujući da su gubici nevinih života "užasni i neprihvatljivi".

Bonus video: