Kritikovan zbog intervjua s princezom Dajanom: Bivši direktor BBC podnio ostavku u Britanskoj galeriji

U izvještaju objavljenom u čevrtak, Hol je oštro kritikovan zbog propale istrage o tome kako je novinar Martin Bašir obezbijedio intervju sa princezom Dajanom, koja je poginula 1997. godine u saobraćajnoj nesreći

4269 pregleda 0 komentar(a)
Hol, Foto: Screenshot/Youtube
Hol, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši direktor britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si (BBC) Toni Hol podnio je ostavku na mjesto predsjednika upravnog odbora Britanske nacionalne galerije, nakon što se našao na udaru kritika zbog intervjua sa sada pokojnom princezom Dajanom iz 1995. godine.

U izvještaju objavljenom u čevrtak, Hol je oštro kritikovan zbog propale istrage o tome kako je novinar Martin Bašir obezbijedio intervju sa princezom Dajanom, koja je poginula 1997. godine u saobraćajnoj nesreći.

Obrazlažući ostavku, Hol je naveo da bi njegov ostanak u Britanskoj nacionalnoj galeriji predstavljao "smetnju instituciji do koje mu je veoma stalo".

"Kao što sam rekao prije dva dana, veoma mi je žao zbog događaja od prije 25 godina i vjerujem da liderstvo znači preuzimanje odgovornosti", naveo je Hol.

U izvještaju na 126 stranica, koji je napisao penzionisani sudija Džon Dajson, navodi se da je BBC poslije interne istrage zataškao "nekorektno ponašanje" Bašira koji nije bio poznat novinar kada je intervjuisao Dajanu.

Dajanin brat Čarls Spenser žalio se da je Bašir koristio lažna dokumenta i druge nečasne taktike da ubijedi tadašnju princezu da pristane na intervju.

Njeni sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, optužili su BBC poslije objavljivanja izvještaja, navodeći da postoji direktna veza između intervjua iz 1995. godine i smrti njihove majke dvije godine kasnije, pošto je ona tada bježala od paparaca.

Dajana je u intervjuu rekla da je njen brak sa princom Čarlsom propao jer je on još zaljubljen u bivšu partnerku Kamilu Parker, koju će i oženiti deset godina kasnije.

Tada 34-godišnja princeza je navela da je bila u teškoj depresiji kada je 1986. otkrila da je Čarls obnovio emotivnu vezu sa Kamilom.