Gutereš za nezavisnu istragu, Fon der Lajen za "vrlo snažan odgovor" Lukašenku

Portparol Gutereša je rekao da šef UN podržava pozive na "potpuno transparentnu i nezavisnu istragu ovog zabrinjavajućeg incidenta" i poziva sve aktere da sarađuju u takvoj istrazi

10283 pregleda 9 komentar(a)
Avion Rajanera na aerodromu u Minsku, Foto: Reuters
Avion Rajanera na aerodromu u Minsku, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je za nezavisnu istragu preusmjeravanja putničkog aviona irskog Rajanera u Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara koji je njime putovao, dok je šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen danas obećala "snažan odgovor EU bjeloruskim vlastima".

Portparol Gutereša je rekao da šef UN podržava pozive na "potpuno transparentnu i nezavisnu istragu ovog zabrinjavajućeg incidenta" i poziva sve aktere da sarađuju u takvoj istrazi.

On je "duboko zabrinut zbog naizgled prisilnog slijetanja aviona s putnicima u Bjelorusiji i potom hapšenja novinara Romana Protaseviča", rekao je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik u saopštenju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je danas "vrlo snažan odgovor" EU režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog preusmjeravanja na Minsk aviona kompanije Rajaner među čijim putnicima je bio i bjeloruski opozicioni novinar.

"Biće vrlo snažan odgovor, zato što je to skandalozno ponašanje. Lukašenko i njegov režim treba da shvate da će to imati ozbiljne posljedice", rekla je Fon der Lajen u Briselu i pomenula mogućnost uvođenje sankcija bjeloruskom vazduhoplovstvu.

Na samitu EU večeras i sjutra razgovaraće se o mogućim dodatnim sankcijama prema Minsku.

Bjeloruske vlasti su u nedjelju preusmjerile u Minsk avion Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog prijetnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu, 26-godišnjeg Romana Protaseviča.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je postupak Bjelorusije kao "razuman".

Bonus video: